Съветът за сигурност на ООН осъди убийството на седем "сини каски" в Кот д'Ивоар

  • 09 юни 2012 07:08

  • 1612
  • 0
Съветът за сигурност на ООН осъди убийството на седем "сини каски" в Кот д'Ивоар
©

Съветът за сигурност на ООН осъди засадата, при която бяха убити седем нигерци от мироопазващите сили на ООН в югозападната част на Кот д'Ивоар близо до границата с Либерия и изрази сериозното си безпокойство от несигурността в тази погранична област, предаде Франс прес.

Според котдивоарското правителство нападателите са дошли от съседна Либерия.

"Членовете на Съвета за сигурност изразяват сериозното си безпокойство от несигурността в западната част на Кот д'Ивоар и в пограничната зона и от презграничните движения на въоръжени лица, сред които милиции и наемници", се казва в декларация на Съвета за сигурност.

В нея се призовава правителството на Кот д'Ивоар да сътрудничи за идентифициране и съдебно преследване на отговорните за това нападение.

Страните от Съвета за сигурност отново заявиха пълната си подкрепа за мисията на ООН в Кот д'Ивоар.

Това е първото подобно нападение срещу "сини каски" от мисията на ООН в Кот д'Ивоар, която присъства в страната от 2004 г. и наброява около 11 000 души - "сини каски", полицаи и цивилни служители.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун също изрази безпокойство от нестабилността в пограничната зона между Кот д'Ивоар и Либерия и прикани правителството на Кот д'Ивоар да направи всичко възможно за идентифициране на виновниците и вземане на всички необходими мерки те да понесат отговорност за действията си.

Последвайте канала на

БТА
1612 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини