Вариантът Омикрон създава риск за глобалния растеж и инфлацията, смятат рейтингови агенции

  • 30 ноември 2021 06:58

  • 2445
  • 2
Вариантът Омикрон създава риск за глобалния растеж и инфлацията, смятат рейтингови агенции
© Pixabay

Вариантът Омикрон на коронавируса би могъл да навреди на перспективите за глобален икономически растеж, като същевременно тласка цените нагоре, заявиха днес рейтинговите агенции Фич (Fitch Ratings) и Мудис (Moody's Investors Service), след като Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че новият вариант крие много висок риск от скокове на инфекциите, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1276

"Вариантът Омикрон създава рискове за глобалния растеж и инфлацията, особено защото идва в момент на вече напрегнати вериги на доставките, увеличена инфлация и недостиг на трудовите пазари", е заявила в коментар по електронна поща пред Ройтерс Елена Дъгър от Мудис.

Полша въведе нови COVID мерки заради Омикрон

Според нея е вероятно вариантът да засегне и търсенето по време на предстоящите празници.

"Ако новият вариант засегне интереса към рискови инвестиции на световния пазар, това ще доведе до още по-голям финансов натиск върху емитентите на дълг с големи финансови нужди. Например страни от нововъзникващи пазари, които разчитат на заеми на международния пазар, може да бъдат изправени пред увеличени рискове за рефинансирането си", казва Дъгър.

От своя страна Фич заявява, че е твърде рано да включи ефекта от варианта Омикрон в прогнозите си за икономическия растеж, докато няма повече данни за заразността му и тежестта на заболяването.

СЗО: Омикрон ще се разпространи в целия свят

"В момента смятаме, че нов голям и едновременен глобален срив, какъвто беше наблюдаван през първата половина на 2020 г., е много слабо вероятен, но увеличението на инфлацията ще усложни макроикономическия отговор, ако новият вариант се установи", се казва в позицията на Фич.

От своя страна президент на САЩ Джо Байдън призова американците да не се поддават на паника и заяви, че американското правителство работи с фармацевтични компании за изработване на оперативни планове, ако има необходимост от ваксини. Байдън заяви, че САЩ няма да се завръщат към локдауна през тази зима, но призова хората да се ваксинират, да си поставят бустерни дози и да носят маски, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
2445 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.11.30 | 08:24

2
Вашите мерки създават този риск.

2021.11.30 | 07:38

1
Ковид бизнеса процъфтява

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини