Путин не е приключил с превземането на украински територии, опасяват се в САЩ

  • 20 ноември 2021 21:44

  • 5018
  • 8
Путин не е приключил с превземането на украински територии, опасяват се в САЩ
© Getty Images (архив)

Съединените щати са "сериозно обезпокоени" от действията на Русия спрямо Украйна, заяви днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Франс прес.

Блинкън нарече руските военни дейности на украинската граница "необичайни".

Наистина сме разтревожени от някои изявления, които чухме както от Русия, така и в социалните мрежи, каза той пред журналисти в сенегалската столица Дакар - последния етап от неговата обиколка в Африка.

Блинкън коментира дали според американското разузнаване руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 иска да превземе още украински територии, отбелязва БТА.

Надежда Нейнски: Русия счита Черно море само за своя територия

Не знаем какви са намеренията на президента Путин. Но знаем какво се е случвало в миналото, посочи държавният секретар на САЩ. Той спомена за стратегия на "илюзорни провокации" от страна на Украйна или която и да било друга държава, които биват използвани като "извинение за плановете на Русия".

В четвъртък Путин обвини Запада, че разпалва нарастващото напрежение по границите на Украйна и в Черно море.

Бомбардировачи на 20 км от границите на Русия притесниха Путин

Бомбардировачи на западни държави са се доближавали на 20 километра от Русия, каза той, припомня АФП.

На този фон кораб, превозващ две ремонтирани патрулни катери, използвани преди от бреговата охрана на САЩ, премина днес през Дарданелите, за да ги достави на Украйна с цел укрепване на нейната отбрана, отбелязва Ройтерс. Преди дни Киев изрази опасения, че Москва може да се готви да го нападне.

ЕС подготвя санкции срещу руската частна военна компания "Вагнер"

Блинкън също така предупреди изрично руската наемническа група "Вагнер" да не се меси в Мали и призова за бърз преход към цивилно управление в тази западноафриканска страна след военния преврат през август миналата година, съобщи още АФП.

Заедно с други партньори, Съединените щати допринасят за усилията за постигане на стабилност в Мали, каза Блинкън и предупреди чуждестранни фактори и изрично "Вагнер" да не правят ситуацията в тази страна още по-трудна и сложна.

Хунтата в Мали заплашва да прибегне до услугите на руската частна група, за която има подозрения, че е близка до Путин, за да ѝ помогне в борбата срещу джихадистите. Има съобщения за присъствие на "Вагнер" в Украйна, Сирия и Африка. Според неправителствени организации и журналисти Русия използва наемническата група, преследвайки интересите си в чужбина - твърдения, които Кремъл отрича, отбелязва АФП.

Последвайте канала на

Владимир Василев
5018 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2021.11.21 | 09:26

8
ТОЗИ САЙТ Е ЛАААЙНО-ХРАНА ЗА ТРОЛОВЕ.
Гост

2021.11.21 | 08:11

7
Радев ще му помогне. После ще му даде и територията на България и мисията му е изпълнена. Затова изборите са на живот и смърт! Предател и продажник фатмашки!
Гост

2021.11.21 | 08:11

6
Радев ще му помогне. После ще му даде и територията на България и мисията му е изпълнена. Затова изборите са на живот и смърт! Предател и продажник фатмашки!
Гого

2021.11.21 | 05:50

4
Русия се готви да превземе територии от Украйна. Понеделник може спокойно да включи България към федерацията безникакви битки. Другата седмица рубли официалната валите

2021.11.21 | 06:44

5
Таралеж в гащи...
Моряка

2021.11.21 | 00:35

2
Крайно времее е Путин да си прибере откраднатото от ЦРУ-Украйна,прибалтийските мъници,та чак до Киргистан.
ХА-ХА

2021.11.21 | 01:19

3
Прост цървул! Само се виж как си написал Киргизстан! Иначе акъл даваш! Майка ви проста руска! От простотията си сте бедни и нещастни!
ГЕЙдЖОРЛиНА

2021.11.20 | 22:30

1
pylna Пу ..ка

Добави коментар

Водещи новини