Протест в Турция срещу ограничаване на абортите

  • 04 юни 2012 12:09

  • 582
  • 0
Протест в Турция срещу ограничаване на абортите
©

Хиляди турци взеха участие в протест в Истанбул в неделя срещу плановете на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган за закон срещу абортите, определяни от него като "убийство", съобщи "Дневник", позовавайки се на информация от "Ройтерс".

Жени на всякаква възраст носеха плакати с надписи "Моето тяло, моят избор" и "Аз съм жена, а не майка, не докосвайте тялото ми" и скандираха "Партията на справедливостта и развитието, дръжте ръцете си далеч от тялото ми" и "Таийп, това не е твоя работа", докато се събраха в истанбулския квартал "Кадъкьой".

Ердоган предизвика гнева на женски групи и опозиционни депутати миналата седмица, определяйки абортите и прекъсването на бременността като тайни заговори за забавяне на турския икономически растеж. Той обяви, че управляващата партия подготвя законопроект за аборта, но не даде подробности.

"Наше собствено право е да избираме дали да раждаме и дали да имаме изобщо деца. Няма да се преклоним пред фундаментализма на Партията на справедливостта и развитието", каза Бахар Гюлер, на 36 години, която държеше за ръката петгодишната си дъщеря.

Според 28-годишният зъболекар Нилай Аскар става въпрос за голямо решение, което трябва да вземе само майката, и е абсурдно правителството да има глас за него.

Ердоган твърди, че прекъсването на бременността ограничава ръста на населението, защото жените, които избират да се подложат на процедурата, няма да могат да имат повече от две деца. Той многократно настояваше, че семействата трябва да имат поне три деца. На скорошно посещение в Казахстан Ердоган заяви, че три не е достатъчен брой и че семействата трябва да имат пет деца, разказва "Дневник".

Последвайте канала на

582 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини