Файненшъл таймс: Полша планира реформи в съда

  • 28 октомври 2021 10:23

  • 227
  • 0
Файненшъл таймс: Полша планира реформи в съда
© Getty images (архив)

Съдът на Европейския съюз наложи на Полша глоба от 1 милион евро на ден заради игнориране на негово решение, пише в заглавие в."Файненшъл таймс".

Изданието отбелязва, че наказанието е наложено, докато Варшава не преустанови дейността на Дисциплинарната камара към полския Върховен съд.

Ежедневникът посочва, че тази санкция е част от по-широка битка между Брюксел и Варшава заради реформите на съдебната система в страната, които според ЕС заплашват върховенството на закона и независимостта на съдиите.

Британското издание изтъква, че конфронтацията между ЕС и Полша подтикна някои други държави членки да призоват за замразяване на десетки милиарди евро от европейските фондове за страната и дори повдигна въпроси за бъдещето на Полша в ЕС.

Полският премиер Матеуш Моравецки каза тази седмица пред в."Файненшъл таймс", че Варшава ще разпусне Дисциплинарната камара до края на годината.

Съдът на ЕС наложи на Полша глоба от един милион евро на ден заради неизпълнение на негово решение

Британското издание привежда думите на полския заместник-министър на правосъдието Себастиан Калета, който заяви: "Европейският съд изцяло пренебрегва полската конституция и решенията на полския Конституционен трибунал. Той действа извън компетенциите си, злоупотребявайки с механизма за финансови наказания и временни мерки. Това е поредната стъпка на операция, насочена към отнемане от Полша на възможността за влияние върху системата на нашата държава. Това е узурпация и изнудване".

В интервю за в."Файненшъл таймс" по-рано тази седмица полският премиер Моравецки обвини Брюксел, че всяка стъпка за намаляване на обещаните от ЕС фондове за Варшава би била равнозначна на това да започне "трета световна война" срещу Полша и каза, че правителството "ще защитава правата на страната с всички средства, с които разполага". Той се зарече, че страната му няма да преговаря за своята съдебна реформа "с пистолет, опрян в главата".

Според в."Файненшъл таймс" подобни изявления правят по-трудно постигането на компромис в по-широкия конфликт за върховенството на закона.

Полски служители казаха пред в."Файненшъл таймс", че се планират допълнителни реформи на полската съдебна система, включително промени във Върховния съд.

Съдът на ЕС налага рекордна дневна глоба на Полша заради съдебната реформа, пише в заглавие в. "Уолстрийт джърнъл". Изданието посочва, че решението на Европейския съд е част от поредица съдебни дела, които Европейската комисия е завела срещу съдебната реформа в Полша.

Вестникът изтъква, че националистическата управляваща партия "Право и справедливост" (ПиС) се стреми чрез парламентарното си мнозинство да промени съдебната система в страната, заявявайки, че трябва да има по-голяма отчетност на съдиите пред другите власти в държавата.

Американското издание допълва, че сегашният сблъсък на Полша с ЕС е най-острият от дългогодишното противопоставяне по въпроса за демократичните стандарти между Брюксел и страните членки от Западна Европа, от една страна, и националистическите правителства на Полша и Унгария, от друга. Вестникът отбелязва, че въпреки това през последните дни лидерите на блока се опитват да успокоят конфликта между Брюксел и Варшава, опасявайки се, че Полша може да реагира като наложи вето на важни въпроси и решения от дневния ред на ЕС.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
227 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини