Защо хората вярват на теориите на конспирацията за COVID? Може ли отговорът да се крие във фолклора?

  • 27 октомври 2021 19:30

  • 3600
  • 0
Защо хората вярват на теориите на конспирацията за COVID? Може ли отговорът да се крие във фолклора?
© Факсимиле: The Guardian

Това е тъжен текст, пълен с тъжни заключения; всичко, което може да ви се стори смешно, е родено от абсурда, не от нарочната комедия. 

Ще се опитам да синтезирам едно изследване, публикувано в The Guardian днес. То е проведено от експерти по фолклор (главно европейски) с помощта на Изкуствен Интелект (ИИ). 

Изследването е публикувано под заглавието „Защо хората вярват на теориите на конспирацията за COVID: може ли отговорът да се крие във фолклора?“

Да повторим: изследователите използват Изкуствен Интелект (ИИ) и бази от фолклора за вещиците. 

Бързам да прескоча към финала на изследването, където са направени две заключения. Едното е мрачно, другото е умерено оптимистично (с уклон към мрачно). 

Заключенията са следните: който вярва в конспирацията, че с ваксините те чипират, той няма да си промени мнението заради научни доводи, изследвания или доказателства. С други думи: той няма да си промени мнението и ще продължи да проповядва неговото си „вярване“ и да го разпространява. 

Второто заключение е: тъй като конспиративните теории са пълни с много слаби звена (пълните глупости), може да се разчита на това, че умерено вярващите/невярващите може да се усъмнят поне в едно нещо от конспирацията. Да си кажат: хей, аз съм против ваксината, ама чак да вярвам, че ме чипират с нея – не!

С това да се сложи начало на разплитането на кълбото и евентуалното приключване с вярата, че ваксините са зло. 

Но лично мое наблюдение, което ще вмъкна в скоба тук – отделно от изследването – е, че дори хората, които не вярват, че ги чипират (ли иначе казано: ненапълно крайно вярващите в конспирацията на вредата), не са склонни да приемат ваксината, казват: да, аз не вярвам в глупости за 5G-мрежи и кемтрейлс, разбира се, но… не вярвам на ваксината, тя е (тук следват много определения, но най-общо казано е „лоша“). 

Това е естествена реакция на социалната ни еволюция, която познава много механизми, като например този: няма дим без огън. 

Много мошеници са направили куп пари, използвайки тази максима, за да ни накарат да вярваме в глупости. Например: собствениците на жълтите списания, които пишат пълни измислици, за да очернят някого, после плащат глобата от съда и пак ги пишат. А хората им вярват, защото… няма дим без огън. 

Между другото, има дим без огън – казва се димка. 

Както и да е. Продължаваме с изследването. 

Използвайки датския фолклор за модел, учените от UCLA и „Бъркли“ са анализирали хиляди постове в социалните медии с ИИ и са извадили ключови хора (участници в митовете), неща (ваксини, серуми, мрежи) и връзки между тях и древните им исторически копия. 

ИИ е открил „главният злодей“ и това е Бил ГейтсБил ГейтсУѝлям Хѐнри Гейтс III (на английски: William Henry Gates III, по-известен като Бил Гейтс). Ето как се стига до това. 

Според проф. Тимъти Тангерлини (един от авторите на изследването), Бил ГейтсБил ГейтсУѝлям Хѐнри Гейтс III (на английски: William Henry Gates III, по-известен като Бил Гейтс) е причината конспираторите да свързват COVID заразата с 5G. 

Името му им действа като шорткът (съжалявам за чуждицата, но съм наясно, че на този етап от текста вече ме четат само хората, които ги разбират), защото той има бекграунд в технологиите и в разработването на ваксини за Африка. Ето как тези две истории се свързват. Това е техният шорткът. 

Още преди пандемията, Гейтс е постоянна фигура в теориите на антиваксърите. 

Логично е сега да намери челно място в тях. 

Всяка една история има нужда от този „велик злодей“. Защо обаче именно той, а не – да речем, Безос или Мъск, или някой друг свръх богат и силен човек? Първо, защото вече казахме – връзката между технологията (Microsoft на Бил ГейтсБил ГейтсУѝлям Хѐнри Гейтс III (на английски: William Henry Gates III, по-известен като Бил Гейтс), та той е във всеки дом по света) и ваксините (програмите на фондацията на Гейтс) съществува отдавна. Второ: в една история се налага да има ЕДИН главен злодей, другите са второстепенни. Неговата роля се налага с повтарянето. Ако повече се беше повтаряло името на Хикс или Игрек, или НякойСиДруг, той щеше да е централната фигура. Ако започна да разказвам историята и в нея сложа Безос като главен злодей, но хората в интернет, в кафето пред блока, в кръчмата на село, в работата ми, в метрото, в автобуса (така работи фолклорът) настояват да е Бил ГейтсБил ГейтсУѝлям Хѐнри Гейтс III (на английски: William Henry Gates III, по-известен като Бил Гейтс) (тоест те разказват и преразказват историята с Гейтс в нея) и използват неговото име по-често, то аз (в интерес на историята) ще започна да използвам и аз неговото име, само за да запазя красотата на историята и тя да оживее и да се разпространява. 

Така… вече имаме основни мотиви и главен злодей. 

Какво още ни трябва?

Бедствие, за което да ни трябва виновен. 

Огледайте се, мисля, не се налага да търсим повече. 

А сега – детайлите:

В миналото вещиците са обвинявани в правенето на серуми, които причиняват помятане, днес на ваксините се приписват подобни „функции“ – да предизвикват стерилитет у хората. 

Версия на този мит беше разпространен и от певицата Ники Минаж, която заговори за някакъв си човек, на когото тестисите се били подули. 

Това са стандартни „точки“ от фолклора. 

Друга такава точка са децата. Вещиците са били обвинявани, че крадат и ядат деца. Същото нещо се приписва на Бил ГейтсБил ГейтсУѝлям Хѐнри Гейтс III (на английски: William Henry Gates III, по-известен като Бил Гейтс) – че участва в сатанински заговор, секта – в която правят именно това – крадат, убиват и ядат деца (вариация е: пият им кръвта). 

За да има успех, една такава история има нужда от това голяма част от аудиторията да не познава и да се страхува от технологията и науката. Страхът от 5G-мрежите може да се опише като един общ страх от непознатата технология – навсякъде около нас вече всичко е компютъризирано, а много от нас са технически неграмотни и изостават от живота. 

Дори да си мислите: това не важи за мен; и дори това НАИСТИНА да е така, не подценявайте факта, че сте само човек и се влияете от настроения. Знаете, че 5G е просто мрежа, знаете, че кемтрейлс е тъпотия, работите с компютър всеки ден, грамотни сте, а все пак… едно гадно чувство вирее нейде дълбоко у вас. Какво е това ли? Еволюцията, която ви шепне тихо на вътрешното ухо: „Няма дим без огън…“ 

Ето затова има много умни хора, които падат в капана. 

Ето още един фактор: липсата на информация и прекаленото количество информация водят до едно и също – липса на способност за правене на заключения. Защо? При липсата на информация – е ясно, нали?

Но защо и прекалената информация да води до това? 

Защото в морето от новини, подсказки, подхвърляния, истински новини, фалшиви новини, умишлено фалшиви новини, невинно фалшиви новини, истински доказани новини, добри източници, лоши източници (и т.н., и т.н., и т.н.) се създава липса на доверие в информацията. Имаш я, но не ѝ вярваш. А и защо да го правиш, след като няколко пъти се опари с опорки, fake news, лъжепророци и проповедници на конспирациите? 

Да не забравяме и това, че паникьорите и конспираторите (умишлени шарлатани или просто наивни хора, или пък търсещите внимание) са много шумни и привличат вниманието към себе си постоянно. Понеже действат на емоциите на хората, те ги слушат (било то и за да им се подиграват). Това значи аудитория. Това за медиите означава $$$. И затова ги канят и така усилват гласа им. 

Ето ви едно сравнение:

Бил ГейтсБил ГейтсУѝлям Хѐнри Гейтс III (на английски: William Henry Gates III, по-известен като Бил Гейтс) // Вещиците. 

Бил Гейтс (според фолклора на конспираторите) прави технологични неща.

Вещиците правят „технологични“ неща – неясни за хората – билки, магии, заклинания, летящи метли.

Бил ГейтсБил ГейтсУѝлям Хѐнри Гейтс III (на английски: William Henry Gates III, по-известен като Бил Гейтс) използва тази технология неправомерно, за да имплантира микрочипове. 

Вещиците използват тази технология неправомерно, за да летят на метла. 

Бил Гейтс има за цел…….. световно господство. 

Вещиците (като слуги на сатаната) има за цел…….. световно господство.

В митовете и днешния фолклор винаги се работи за някаква външна сила. Или сатанинските дела са подпомагани от външна сила (чужденци). „Правителството работи за [Китай, САЩ, Бил ГейтсБил ГейтсУѝлям Хѐнри Гейтс III (на английски: William Henry Gates III, по-известен като Бил Гейтс), Сорос]“/// Вещиците често работят със или са подпомагани от външни сили (чужденци). В 16 и 17 век в датксия фолклор тези опасни чужденци са норвежците. 

За да има успех фолклорното разпространение, трябва да има повтаряемост и честота. Защото, когато датският фермер от 18 век разбере, че кравата му се е разболяла, той се сеща за вещиците, защото е чул, че вещиците разболяват кравите, но не е сигурен веднага – един съсед ще му каже: я ѝ смени сеното, друг ще предложи да я заведе на ветеринар, трети ще спомене вещиците. За да се центрира обаче на идеята за вещиците, то трябва повече хора да му го втълпяват и по-често.

В случая тази роля играят Facebook и някои медии. 

После хората започват помежду си да подхвърлят идеите да „заразяват“ умовете си и умовете на другите с тях. Това е феномен, на който също ще се спрем в поредица от материали в близко време. 

 

Последвайте канала на

Александър Томов
3600 0

Водещи новини