Проучване: Антисемитските предразсъдъци в Европа са най-силни в Гърция и в някои страни от бившия Източен блок

  • 13 октомври 2021 09:00

  • 864
  • 0
Проучване: Антисемитските предразсъдъци в Европа са най-силни в Гърция и в някои страни от бившия Източен блок
© Getty (архив)

Гърция, Полша и Унгария са европейските страни, в които антисемитските предразсъдъци са най-разпространени. Това стана ясно от проучване, направено в 16 страни и публикувано снощи по случай годишната конференция на Асоциацията на евреите в Европа, предаде АФП, цитирана от БТА.

В рамките на проучването въпроси са били задавани на около 16 000 души.

Според анкетата над една трета от гърците и поляците (36 процента) и 30 процента от унгарците, взели участие в допитването, смятат, че "евреите никога няма да могат да се интегрират изцяло в обществото".

Мнението, че съществува "тайна еврейска мрежа, която влияе на политическите и икономическите дела в света" се споделя от 58 процента от гърците, 39 процента от унгарците и 34 процента от словаците.

Тридесет и шест процента от анкетираните гърци, 27 процента от унгарците и 23 процента от поляците са "по-скоро отрицателно настроени" към евреите. За сравнение, в Германия отрицателно настроени към евреите са 11 процента, във Франция - 8 процента, в Швеция - 3 процента, а във Великобритания и Нидерландия - 2 процента.

Правителството на Словакия се извини за антисемитските закони през Втората световна война

Двадесет и осем процента от гърците, 26 процента от поляците и 25 процента от австрийците казват, че хранят отрицателни чувства по отношение на евреите заради политиката на Израел.

"Тревожните резултати от проучването показват, че антисемитизмът има дълбоки корени в Европа", заяви равин Менахем Марголин, председател на Асоциацията на евреите в Европа.

Проучването е проведено от института "Ипсос" през декември 2019 и януари 2020 г. в Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Нидерландия, Полша, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Швеция.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
864 0

Свързани новини

Водещи новини