"Евростат": Бум на броя на търсещите убежище в ЕС

  • 25 септември 2021 06:10

  • 954
  • 2
"Евростат": Бум на броя на търсещите убежище в ЕС
© Novini.bg

Според доклад от днес на статистическата служба на ЕС "Евростат" броят на търсещите убежище за първи път в Европейския съюз се е повишил повече от два пъти през пролетта, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 424

Според "Евростат" почти 103 900 търсещи убежище за първи път са кандидатствали за международна закрила в страни от ЕС между април и юни тази година, което е с 115 процента повече от същия период на 2020 г.

ЕС обеща да не допусне масова "нелегална миграция" от Афганистан

Сирийци са били една пета от търсещите убежище за първи път през трите месеца и те представляват най-голямата група. Следват ги афганистанците, които са 13 процента и пакистанците, които са 4 процента от търсещите убежище за първи път.

Броят на децата без придружител, които кандидатстват за убежище, също се е повишил с почти една пета спрямо предишната година и е достигнал 4240. Най-много непълнолетни са кандидатствали за влизане в Белгия, Австрия и Германия. В балтийските държави Естония и Латвия, както и Чехия и Малта не са подавани молби за убежище от деца без придружител.

Западна Европа - Германия, Франция и Испания - отбелязва най-големия брой на търсещи убежище за първи път, а Унгария, където правителството силно се противопоставя на миграцията на мюсюлмани в Европа, е приела само десет кандидати.

Лидери от Централна Европа: Миграцията не е решението за демографската криза

Германската канцлерка Ангела Меркел претърпя изборни неуспехи след като отвори Германия за сирийски бежанци през 2015 г., но в израз на променящи се настроения, кметове в страната предложиха да бъдат приети повече бежанци.

Докладът на "Евростат" идва след обявения в сряда от Европейската комисия спорен план за щателно преразглеждане на неработещите правила за миграция и оказване на по-добър прием на бежанци, които бягат от Близкия изток и Африка.

Млада българка е сред лидерите на престъпната група за каналджийство

Предложенията в плана, които е предвидено да влязат в сила от 2023 г., поставят акцент върху връщането на тези, които не успеят да получат убежище.

Според "Евростат" броят на хората, които повторно подават молба за убежище, след като то им е било отказано веднъж, е спаднал с 51 процента в сравнение с първото тримесечие на годината.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 424
Радина Лазарова
954 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар
Новини.бг - медиен кенеф

2021.09.25 | 08:42

2
списван от полуграмотен шизофреник, мутренска ку.рва, на храна при Тиквата.
Росен

2021.09.25 | 08:14

1
Да си ходят в САЩ и Великобритания.

Добави коментар

Водещи новини