Младите хора по света са силно разтревожени от климатичните промени

  • 14 септември 2021 15:37

  • 222
  • 1
Младите хора по света са силно разтревожени от климатичните промени
© Pixabay

Глобално изследване установи дълбока тревожност сред младите хора за заплахите от климатичните промени, съобщи Би Би Си, предава БТА.

Над половината от участниците смятат, че човечеството е обречено и че правителствата не успяват да реагират адекватно.

Почти 60 на сто от младите хора се чувстват много разтревожени или крайно разтревожени. Три четвърти от запитаните смятат, че бъдещето е плашещо, а 56 на сто са на мнение, че човечеството е обречено

Две трети от анкетираните изпитват тъга, страх и тревожност. Мнозина споделят чувства на гняв, отчаяние, срам, но и надежда.

"За младите хора е различно - ние приемаме лично разрушението на планетата", казва 16-годишен младеж, участвал в проучването.

То е проведено от специалисти от шест университета под ръководството на университета Бат сред 10 000 млади хора на възраст от 16 г. до 25 г. в десет страни и е финансирано от организацията за провеждане на кампании и изследвания "Авааз".

Авторите на проучването отбелязват, че младите хора се чувстват объркани от неспособността на правителствата за реагират адекватно на предизвикателствата на климатичната криза. Хроничният стрес, свързан с климатичните промени, увеличава риска от психически и физически проблеми, посочват те.

"Екотревожността не е свързана само с унищожаването на околната среда, а е неразривно свързана с бездействията на властите срещу климатичните промени. Младите се чувстват изоставени и предадени от правителствата. Ние не измервахме само какво чувстват, но и какво мислят. Четирима от всеки десет се колебаят дали да имат деца", каза Каролайн Хикман от университета Бат, която е ръководител на изследването. 

Борислава Борисова
222 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.09.14 | 15:49

1
По цял ден не спирам да мисля за полярнара мечка която плава на някой разтопен ледник и календар с грета със си купил

Добави коментар

Водещи новини