УНИЦЕФ: Училищата трябва да останат отворени, като в тях се предприемат мерки срещу COVID-19

  • 10 септември 2021 13:30

  • 473
  • 0
УНИЦЕФ: Училищата трябва да останат отворени, като в тях се предприемат мерки срещу COVID-19
© pixabay

Всички училища трябва да бъдат отворени, като безопасното присъствено обучение чрез предприемане на мерки за намаляване на разпространението на COVID-19, е основен приоритет. Това е позицията на УНИЦЕФ по повод предстоящата нова учебна година, съобщиха от организацията.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Според Детския фонд на ООН, училищата трябва да са последното място за затваряне и първото за отваряне. На 9 септември в Министерството на образованието и науката се е състояла среща между представителя на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн и образователния министър проф.Николай Денков. В училищата има нужда от мерки, за да предпазим децата и учителите и да гарантираме максимално дълъг присъствен процес, са подчертали от министерството.

Според УНИЦЕФ е жизненоважно обучението в класната стая да продължи непрекъснато. Това е от първостепенно значение за образованието на децата, обучението, за тяхното психично здраве, за социалното и емоционалното им благосъстояние. "Безопасното обучение на деца във физическа учебна среда трябва да остане нашата основна цел, така че да не ги лишаваме от възможностите, които заслужават. Насърчаваме това училищата да бъдат отворени и призоваваме в тях да се предприемат мерки за минимизиране на риска от COVID-19 и разпространение на различните му варианти", е заявила представителят на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн.

Данните показват, че пълното ваксиниране срещу COVID-19 значително намалява риска от тежко протичане на заболяването и смърт, отбелязват от Детския фонд на ООН.

Окончателно: Учениците до IV клас - без маски в час

Освен завръщането на децата в училище, на срещата в МОН е бил обсъждан и въпросът за децата, които са извън образователната система и в риск от отпадане. Ако училищата отново бъдат затворени, тази група деца ще бъде поставена в още по-голям риск, посочват от УНИЦЕФ.

Проф. Денков е уверил, че децата извън образованието са ключов приоритет за министерството, като по думите му все още има нужда от подобряване на междуинституционалната работа на всички нива, за да бъдат обхванати всички деца. УНИЦЕФ подкрепя МОН за подобряване на процесите по идентифициране и подкрепа за деца, които са необхванати, отпаднали или в риск от отпадане, както и за предоставяне на обучения за екипите за обхват.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Калина Христова
473 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини