Затоплянето в Арктика е причина за ледената вълна в САЩ

  • 03 септември 2021 14:41

  • 592
  • 1
Затоплянето в Арктика е причина за ледената вълна в САЩ
© Pixabay

Затоплянето в Арктика в резултат на климатичните промени е увеличило броя на полярните вихри и така студен въздух от север нахлува в централните и източни щати на САЩ в ледена вълна, сочат резултати от изследване, цитирано от Асошиейтед прес и АФП.

Те бяха публикувани в сп. "Сайънс" и за първи път показват връзка между промените в климата в полярния район и ледената вълна в средата на февруари, която доведе до срив в електрозахранването в Тексас, уби повече от 170 души и причини щети за поне 20 милиарда долара.

Над 300 хиляди домакинства продължават да са без електричество в Тексас

Полярните вихри обикновено задържат ледения въздух в арктическия район. Но по-топлото време ги отслабва и им позволява да се разширяват и да се придвижват на юг. Броят на отслабването на силата им годишно се е увеличил повече от два пъти от началото на 80-те години досега, каза ръководителят на изследването Джуда Коен, експерт по зимните бури в американската компания "Атмосферик инвайронментал рисърч".

Той отбеляза, че е поуката от анализа на резултатите е, че от глобалното затопляне може да се очаква неочакваното, точно както бързо затоплящата се Арктика води до екстремни студове толкова на юг, чак до Тексас.

Гръмотевични бури в Арктика озадачиха учените

Климатолозите все още обсъждат как и дали глобалното затопляне засяга студените вълни - те знаят, че затоплянето намалява общия брой студени дни, но все още се опитват да установят дали то води до по-дълбоки студове.

Изследването на Коен е първото, което използва измервания на промените в атмосферата, за да обясни феномен, който климатичните модели отдавна опитват да разгадаят.

То дава "потенциално по-проста интерпретация на случващото се", каза климатологът Майкъл Ман от университета на Пенсилвания, който не участва в изследването.

Сибирската част на Арктика губи по над 11 млрд. тона лед годишно

Когато районите северно от Англия и около Скандинавския полуостров се затоплят повече, отколкото зоните около Сибир, това премества полярните вихри на изток и студеният въздух се движи от Сибир на север към полярния район и след това на юг към централните и източни щати на САЩ.

Според климатоложката Дженифър Франсис от Центъра за изследване на климата "Уудуел" в Кейп Код, ледената вълна в Тексас през февруари 2021 г. е пример за връзката между промените в Арктика и студените фронтове на юг, допълва БТА.

Весела Найденова
592 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
кс

2021.11.26 | 19:10

1
Арктика се намира на северния полюс. Ако публикувалия тази статия има поне малко понятие от това което е написал би трябвало да знае , че там няма пингвини. Снимката с пингвините сигурно от Антаркика, което е на южния полюс. Има няма една земя разстояние.

Добави коментар

Водещи новини