COVID-19, национални рестрикции и бъдещи заплахи

  • 03 септември 2021 13:56

  • 794
  • 0
 COVID-19, национални рестрикции и бъдещи заплахи
© Getty (архив)

Жертвите на коронавирусната пандемия по света са над 4,5 милиона, а заразените - над 219 милиона. Поставени са общо над 5,3 милиарда дози от ваксините срещу коронавируса. На 31 август ЕС обяви, че е изпълнила предсрочно целта си до края на лятото да ваксинира изцяло 70 процента от населението си, информир БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

COVID-19 и пътуванията

В европейските страни, в които има голяма българска диаспора или които са предпочитани за туризъм от българите, изискванията за влизане засега остават непроменени. От пристигащите от България в Италия, Франция, Германия, Португалия и Испания се изисква отрицателен тест за коронавируса или сертификат за завършен ваксинационен цикъл, или документ за прекаран COVID-19. При тестовете варира периодът, за който са валидни. Попълват се и формуляри за локализация, а във Франция се попълва документ, потвърждаващ, че пътуващият не е имал симптоми на зараза в 48-те часа преди пътуването и не е бил в контакт със заразен 14 дни преди пътуването.

В Англия, където има голяма българска диаспора, пътуваща дотам по суша и по въздух, от 30 август е в сила ново категоризиране на чуждите страни според с коронавирусната ситуация в тях. България, както и Германия и Румъния, остават в зеления списък. В този списък са преместени Канада, Дания, Финландия, Лихтенщайн, Литва, Швейцария. Тайланд и Черна гора са преместени в червения списък. В оранжевия списък остават Франция, Нидерландия, Испания, Гърция, Белгия, Италия. Пристигащите от зелените страни не се изолират, но резервират тест за 2-ия ден след пристигането. Освен това при пътуване от която и да е зона до Великобритания и от ваксинираните, и от неваксинираните се изисква отрицателен PCR или антигенен тест не по-стар от 72 часа и се попълва формуляр за локализация.

На 30 август ЕС обяви, че вади САЩ от своя списък с държавите, от които се разрешават пътувания по несъществени причини. Мотивът е влошаващата се епидемична ситуация в страната. Мярката има препоръчителен характер за страните членки и всяка сама решава как да я приложи. САЩ бяха добавени към този списък от ЕС през юни. През летните месеци ЕС очакваше реципрочен отговор от САЩ, но американските власти така и не отвориха границите на страната за международни туристи. Заедно със САЩ от списъка на ЕС бяха изключени и Израел, Ливан, Косово, Черна гора и Република Северна Македония.

Забранено е влизането в САЩ на чужденци, които в последните 14 дни са пребивавали или преминавали транзитно през определени страни, сред които Китай, Иран, Индия, Бразилия, Южна Африка, Великобритания, Ирландия, редица страни от ЕС, като например Франция, Германия, Гърция, Италия, Нидерландия, Португалия, Испания. Забраната не се отнася за притежателите на зелена карта и техните съпрузи, за притежателите на определени видове визи, както и за съпрузи на американски граждани. Всеки пътник над 2-годишна възраст, дори да е американски гражданин, пристигащ в САЩ със самолет, представя отрицателен резултат от тест за коронавируса, направен максимум 72 часа преди полета, или документи за вече изкаран вирус.

COVID и националните рестрикции

В Италия цяло лято всички области бяха бели зони от гледна точка на епидемичния риск. Но от 30 август Сицилия бе обявена за жълта зона заради влошаване на ситуацията. Новите ограничения за острова предвиждат носене на маски на закрито и открито, а в заведенията ограничен брой хора на маса и на закрито, и на открито. Сицилия е на последно място по ваксинация в Италия - 63 процента от сицилианците са с по една доза от ваксините, а едва 55,6 процента са със завършен ваксинационен цикъл. За сравнение, в областта Лацио, в която е Рим, над 70 процента от населението е със завършена ваксинация. От 1 септември в цяла Италия се разшири обхватът на действие на зеления сертификат. След като от 6 август той започна да се изисква в закритите части заведенията и културните обекти, сега той се изисква и в междурегионалния транспорт. Откритият на 1 септември Венециански кинофестивал пък стана първата голяма културна проява в страната, при която се използва зелен пропуск. В Италия след силно подобряване на ситуацията в края на юни и началото на юли сега се наблюдава леко нарастване на новозаразените.

Във Франция продължават протестите всяка събота срещу разширеното използване на зеления сертификат. Удостоверението се представя за достъп до културни и развлекателни обекти, ресторанти и кафенета, в това число и терасите им, за изложения, здравни и медико-социални заведения, за транспорта на дълги разстояния, както и за големите търговски обекти с площ над 20 000 квадратни метра. В последния случай мярката зависи от решение на префекта на съответния департамент, ако рисковете го налагат. Стигна се обаче до някои абсурдни ситуации. В големите търговски площи има центрове за ваксинация, до които, за да стигне неваксиниран, трябва да си направи тест и да представи зелен сертификат с негативен резултат от него.

В големите търговски обекти има и супермаркети, до които неваксинираните също имат право на достъп, тъй като ваксинацията не е задължителна за цялото население. Ето защо със съдебни решения беше отменено постановлението на префектите на три френски департамента, касаещи големите търговски площи и за влизане в тях вече няма да се изисква зелен сертификат. От 30 август зеленият сертификат се изисква и от служителите в обектите, в които той се изискваше досега от посетителите - културни, спортни и развлекателни обекти, транспорт на големи разстояния, заведения и др. Ако работникът не представи зелен сертификат, той временно се отстранява от работа и не получава заплащане. Ако временното отстраняване се проточи над три дни, то следва консултация на работника с работодателя и той е прехвърлян на позиция, на която няма контакт с клиенти и не се изисква представяне на зелен сертификат. Няма опция за уволнение при непредставяне на зелен сертификат.

Във Франция за здравните работници и онези, които са в контакт с уязвими категории хора, ваксинацията е задължителна още от август. Краен срок за поставяне на първа доза е 15 септември. Вътрешните правила предвиждат и маски в транспорта и на закритите обществени места. Вече няма възможност за дистанционна работа през няколко дни от седмицата. От 1 септември в страната започна да се поставя и подсилваща ваксинационна доза на възрастните и най-уязвимите.

ЕС и AstraZeneca прекратяват съдебните спорове след постигнато споразумение относно доставката на ваксини срещу COVID-19

Дания, която първа, още през март, въведе без много шум зелен сертификат за посещение на всички обекти на закрито, на 1 септември обяви, че отменя изискването заради успешната ваксинационна кампания, при която бяха ваксинирани напълно над 71 процента от населението. След броени дни там ще паднат и всички оставащи рестрикции.
В Португалия над 70 процента от населението е напълно ваксинирано. Епидемиологичната обстановка в страната през лятото беше динамична. След като властите отмениха локдауна през пролетта, последваха два месеца на засилен туристически поток, особено от страни като Великобритания, в които точно набираше скорост Делта вариантът. В резултат ситуацията в Португалия се влоши в края на юни и в средата на юли бе достигнат нов пик, наложил частични локдауни и въвеждане на вечерен час на много места. Сега обаче се наблюдава плато при новозаразените. От август започна разхлабването на рестрикциите.

В Испания над 70 процента от населението вече е напълно ваксинирано. След период на подобряване на ситуацията през пролетта бе отчетен нов пик около 20 юли, което наложи и локални рестрикции и вечерен час в някои региони, но сега има подобряване и разхлабване на мерките. Носенето на маски на закрито и там, където не може да се спазва дистанция на открито, е в сила, драстични ограничения в работното време на заведенията и културните обекти няма, но има ограничения в капацитета им.

В Германия над 60 процента от населението е напълно ваксинирано. Носенето на медицински маски на закрито е задължително, като в транспорта и магазините има изискване те да са от по-висш клас. В Бавария обаче това изискване бе смекчено и вече ще могат да се носят и обикновени медицински маски. В страната е в сила правило за представяне на доказателство за ваксинация или за прекарана зараза, или за отрицателен тест за влизане в болници, учреждения, закрити части на ресторантите и кафенетата, в търговски обекти и хотели, за участие в различни събития, за спортуване на закрито. Засега тестовете са безплатни, но от октомври се планира те да станат платени, освен за бременните, за хората под 18 години и тези, които по медицинска причина не могат да се ваксинират. В страната след голям спад на новозаразените през втората половина на юни от началото на август ситуацията пак се влоши, но към края на месеца започна да се наблюдава отново лек спад на новозаразените.

Във Великобритания след разхлабване на последните ограничения на 19 юли, се препоръчва носене на маски на закрито и спазване на социална дистанция. Разчита се на тестове и проследяване на контактите в случай на зараза. Властите вече предупреждават, че дори напълно ваксинираните могат отново да се заразят. Но няма ограничения за събирането на хора по различни поводи, за броя на хората на една маса в заведенията, за ограничения на публиката на културни и спортни прояви. Няма и задължение за дистанционна работа.

В Израел продължава кампанията по поставяне на трета подсилваща доза на ваксината срещу коронавируса. Досега с такава доза са ваксинирани около 2 милиона души. Ситуацията в страната, в която през август бяха върнати някои рестрикции заради увеличаване на новозаразените, показва, че разхлабването на мерките през пролетта, в момент, когато започваше да се разпространява по-заразният вариант Делта по света, съчетано с констатирано от учените отслабване на ефективността на ваксините след шест месеца, води до влошаване на епидемиологичната картина въпреки успешната ваксинационна кампания през първата половина на годината. Вчера властите съобщиха за над 11 000 новозаразени.

В Афганистан от средата на август, когато талибаните завзеха властта, тестовете и ваксинациите спряха, а плановете за разширяване на интензивните отделения и за повече доставки на кислород бяха временно преустановени. Над 2 милиона ваксини срещу коронавируса, които сега се намират в страната, може да се окажат с изтекъл срок на годност, ако ваксинационната кампания не бъде подновена скоро. През втората половина на август огромно количество хора се беше струпало около летището на Кабул, без да спазва каквито и да е санитарни мерки. Всичко това кара експертите да се опасяват от епидемичен взрив в страната.

В Индия новозаразените достигнаха нивата отпреди два месеца, като най-засегнат се оказа щатът Керала. Властите се опасяват, че ситуацията ще се влоши заради сезона на фестивалите, когато има струпване на много хора, които не спазват рестрикциите.

В Япония в края на август бяха изтеглени дози от няколко партиди от ваксината на Модерна, произведени в Испания и предназначени само за японския пазар. Мярката се наложи заради наличие на примеси в някои от шишенцата. Анализ показа, че става дума за частици от неръждаема стомана, която според експерти няма да създаде допълнителни здравословни усложнения. Дози от партидите са били пратени в над 800 ваксинационни центъра в страната и са били поставени на над 500 000 души. На 28 август бе съобщено и за двама починали след поставени по-рано през месеца втори дози от една от изтеглените партиди. По случая е започнало разследване.

В Япония откриха частици неръждаема стомана в шишенца с дози от ваксината на "Модерна"

В САЩ продължава задължителната ваксинация на военните - крайният срок за получаване на първа доза от ваксините е 15 септември. В редица щати е в ход и задължително ваксиниране на здравните работници. В мегаполиса Ню Йорк продължава да се прилага мярката за представяне на доказателство за ваксинация при всякакви дейности на закрито, като посещение на ресторанти, културни обекти, спортни зали. Епидемичната ситуация в страната се влошава отново и в болници има вече над 100 000 заразени с вируса, което е най-високата бройка от осем месеца насам, когато те бяха 142 000 души. За сравнение - през юни имаше едва по 16 000 хоспитализирани с COVID-19.

В Нова Зеландия броят на новозаразените бележи тази седмица лек спад. Но въпреки това ограничителните мерки продължават да се прилагат, а в Окланд, където е основното огнище на заразата, довело до над 600 заразени в цялата страна, локдаунът бе удължен до 17 септември. Ситуацията постави под въпрос стратегията на премиерката Джасинда Ардърн за борба с вируса, която предвижда чрез затваряне на границите за международни пътници да бъде елиминирана заразата на местно ниво. Според експерти целта трябва да бъде променена и вече да не се говори за елиминиране на заразата, което е невъзможно, а за нейното овладяване.

Съседна Австралия удължи с три седмици локдауна в Мелбърн, а Сидни и районът му остават в локдаун до края на септември. Рестрикции има и в столицата Канбера. Броят на новозаразените не спира да нараства в щатите Нов Южен Уелс и Виктория, в които се намират двата мегаполиса. Властите на Австралия, възприели още от началото на пандемията стратегия на затваряне на границите за международни туристи, вече не говорят за елиминиране, а за съжителство с вируса.

COVID и разузнаване


През уикенда бе публикувана разсекретената версия на поръчания от президента на САЩ Джо Байдън доклад на американското разузнаване за произхода на коронавируса. От документа стана ясно, че разузнавателните агенции продължават да са разединени по въпроса дали вирусът е бил предаден от животно на човек или е изтекъл от лаборатория.

Коронавирус и бъдещи заплахи

Учени от Колумбийския университет в Ню Йорк предупреждават за опасността, която представлява вариантът Йота на вируса. Той се наблюдава във всички американски щати, след появата си първо в Ню Йорк в началото на годината. В него има мутация, която може да ограничи действието на антителата срещу вируса. На 30 август учени съобщиха, че в Република Южна Африка е идентифициран нов вариант на коронавируса, наречен засега С.1.2, който може да се окаже по-агресивен и по-устойчив на ваксините. А на 31 август СЗО съобщи, че следи внимателно развитието на варианта Мю, който първо се появи в Колумбия, но сега се наблюдава и в Южна Америка и в Европа. В него се забелязват мутации, които може да са индикация за устойчивост към ваксините.

А според швейцарския имунолог Сай Реди светът трябва да се подготви за възможността до 2022 г. да се появи супервариант на вируса, устойчив на ваксините. Експертът вече е нарекъл този възможен супервариант "COVID-22" и смята, че той може да съчетае по-голямата заразност на варианта Делта, с по-голямата устойчивост на ваксините на вариантите Бета или Гама.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Валери Зайцев
794 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини