Излязоха някои подробности от американския доклад за произхода на COVID-19

  • 28 август 2021 06:41

  • 30919
  • 12
Излязоха някои подробности от американския доклад за произхода на COVID-19
© Getty Images (архив)

Американската разузнавателна общност остава разделена по въпроса за произхода на новия коронавирус, но смята, че лидерите на Китай не са знаели за вируса преди началото на световната пандемия. Разузнавателните агенции на САЩ не могат да разрешат спора дали разпространението на вируса се дължи на инцидент в китайска лаборатория без да получат повече информация. Това става ясно от разсекретено резюме на доклада, който американският президент Джо Байдън поръча на американското разузнаване през месец май за установяване на произхода на новия коронавирус, съобщават Ройтерс и Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31537

В разсекретеното резюме американските официални представители посочват, че само Китай може да помогне в намирането на отговора на въпроса за истинския произход на новия коронавирус, който отне живота на 4,6 милиона души по света.

Президентът на САЩ Джо Байдън, който получи засекретения доклад по-рано тази седмица, заяви, че Вашингтон и неговите съюзници ще продължат да оказват натиск върху китайското правителство за информация.

Светът заслужава отговори и аз няма да се откажа, докато не ги получим", каза Байдън. "Отговорните държави не бягат от тези отговорности спрямо останалия свят, допълни той.

По думите на Байдън в Китай има важна информация за произхода на пандемията, но от самото начало правителствени служители в Китай пречат на достъпа до информация от страна на международните изследователи и членовете на световната здравна общност.

Докладът на американското разузнаване за произхода на COVID-19 се оказа разочароващ

Офисът на директора на Националното разузнаване посочи в изявление, че Китай продължава да пречи на глобалното разследване, отказва да споделя информация и хвърля вината върху други държави, включително САЩ. Стигането до заключение за това какво е причинило вируса вероятно ще изисква сътрудничеството на Китай, се посочва в изявлението.

Според разсекретеното резюме четири агенции от общо 18-те в американската разузнавателна общност имат "слаба вяра" в хипотезата, че вирусът е бил предаден първоначално от животно на човек. Пета разузнавателна агенция има "умерено доверие" в твърдението, че първото заразяване на човек е свързано с лаборатория. Анализаторите не смятат обаче, че вирусът е развит като биологично оръжие и според повечето агенции той не е генетично създаден.

Новият американски доклад посочва, че анализаторите не са в състояние да предоставят окончателно обяснение за произхода на вируса без нова информация от Китай, като клинични проби и епидемиологични данни за ранните случаи.

В САЩ много консервативни кръгове смятат, че китайски учени са развили COVID-19 в лаборатория и са позволили да изтече. Представители на Държавния департамент при управлението на президента Доналд Тръмп публикуваха информация, че в Института по вирусология в Ухан, където се появи първото известно огнище на пандемията, са се правели проучвания на коронавируси. Като цяло научната общност остава на мнение, че вирусът най-вероятно е мигрирал от животно на човек, отбелязва БТА.

Появи се нова теория за произхода на COVID-19

Китайското външно министерство критикува американското разследване още преди публикуването на доклада. Генералният директор на китайското външно министерство Фу Цун заяви на брифинг, че "превръщането на Китай в изкупителна жертва не може да реабилитира САЩ".

Ако те искат неоснователно да обвиняват Китай, по-добре да се подготвят за контраатака от Китай, каза Фу Цун.

Китай се подигра с теорията, че COVID-19 е бил изпуснат от държавната лаборатория по вирусология в Ухан и разпространи други хипотези, включително, че вирусът е изпуснат от лабораторията Форт Детрик в щата Мериленд през 2019 г.

При изготвянето на доклада разузнавателните агенции на САЩ са били консултирани от съюзнически държави и експерти извън правителството. Епидемиолог е бил включен в Националния съвет за разузнаване, група от висши експерти, които консултират ръководителя на разузнавателната общност.

Повече за Коронавирус

corona
Владимир Василев
30919 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
ХХХ

2021.08.28 | 13:53

12
ИРАНЕЦЪТ ТРЯБВА ДА ГОВОРИ НА МАЙЧИНИЯТ СИ ИРАНСКИ ЕЗИК ДА ВЯРВА ВЪВ ТАНГРА И ДА ЖИВЕЕ В ПРАРОДИНАТА СИ ИРАН АКО Е ИСТИНСКИ ПАТРИОТ И РОДОЛЮБЕЦ А НЕ ДА ПОЗВОЛЯВА НА НЯКАКВИ ГРЪЦКИ БРАТЯ ДА ГО УЧАТ НА ЕЗИК И ИМЕТО БЪЛГАРИ Е ВЗЕТО ОТ ДРЕВНИЯТ ГРАД БОЛГАР ВЪВ ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ ТО Е ИЗМИСЛЕНО
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.08.28 | 13:43

11
ВЪВ youtube-Българите нямат нищо общо с траките - Божидар Димитров

2021.08.28 | 13:38

10
Пландемията се провали в почти всичко. Смениха тръмп и напомпаха ит компаниите, всичко друго пропадна. Очакваха, че хората ще се хвърлят на иглите на спасителите, в новия цифров комунизъм. Дори в развитите страни, хората се пробудиха, не вярвайте на данните за набодените.
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.08.28 | 13:37

9
ВЪВ youtube-Славяни няма, произход на българи, руснаци и поляци, Божидар Димитров
Конспиратор

2021.08.28 | 08:32

1
Вирусът е американски, разпространиха го служители на пентагона по време на "световните военни игри" в Ухан. en.wikipedia.org/wiki/2019_Military_World_Games

2021.08.28 | 13:02

8
СЪЗДАДЕН Е ОТ КРАВАРИТЕ И Е ПУСНАТ В КИТАИ С ЦЕЛ СЪСИПВАНЕ НА ИКОНОМИКАТА ИМ. СЕГА ЛЪЖАТ ЗДРАВО..КРАВАРИТЕ СА ТЕРОРИСТИ

2021.08.28 | 08:34

2
Американците даже си правеха учения за коронавирусна пандемия точно по същото време. Който не верва, да пита гугъл за "event 201".

2021.08.28 | 11:05

7
СЪЗДАДЕН Е ОТ КРАВАРИТЕ И Е ПУСНАТ В КИТАИ С ЦЕЛ СЪСИПВАНЕ НА ИКОНОМИКАТА ИМ. СЕГА ЛЪЖАТ ЗДРАВО..КРАВАРИТЕ СА ТЕРОРИСТИ
Новини.бг - медиен кенеф

2021.08.28 | 10:06

6
управляван от полуграмотен шизофреник, който нарича Президента "Зелен чорап", а протестиращите "лумпени".

2021.08.28 | 09:36

5
И без доклад хората знаят от къде е тръгнал вируса няма смисъл да се открива топлата вода.
Еххххооооооо

2021.08.28 | 09:19

4
Това е бизнес за печелене само на пари Уморяват ни нарочно
Новини.бг - медиен кенеф

2021.08.28 | 09:13

3
управляван от полуграмотен шизофреник, който нарича Президента "Зелен чорап", а протестиращите "лумпени".

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини