Талибаните дават надежда на световния джихад

  • 16 август 2021 09:08

  • 2294
  • 2
Талибаните дават надежда на световния джихад
© Getty images (архив)

"Талибаните успяха да превземат Афганистан" ("Лента"), "Кабул е отстъпен" ("Росийская газета"), "Афганистан вече е ислямска държава" ("Медуза") - под такива заглавия руският печат коментира развитието на ситуацията в азиатската страна, чийто президент Ашраф Гани вчера я напусна.

"С падането на правителството в Кабул приключва най-дългата и сигурно най-безславната война в американската история. Войниците на САЩ бягат, оставяйки след себе си хаос", пише "Росийская газета".

"Американците повториха в Афганистан грешката на СССР, но не във всичко", уточнява пред "Свободная преса" Александър Малцев, воювал там в състава на съветския контингент през 80-те. "Жертвите на САЩ "бяха далеч по-малко от нашите, обяснява той. (САЩ отчетоха общо към 2500 убити военни и 20 000 ранени, напомня изданието.) А от съветска страна - само по официални данни, загинаха близо 15 000 души", посочва ветеранът.

Според експерти, запитани от "Комерсант", стремителното и безкръвно превземане на Кабул може би се дължи на негласни договорености между САЩ, талибаните и стоящия зад тях Пакистан. "Новата стратегия на САЩ предполага Афганистан занапред да бъде надзираван от Пакистан, ключовия съюзник на Щатите в Централна Азия", твърди наблюдателят Андрей Серенко.

Русия готова да сътрудничи с преходното афганистанско правителство

"Мнозина местни хора са убедени, че талибаните ще отменят трупаните двайсет години постижения в сфери като правата на жените и етническите малцинства, ще ограничат дейността на журналистите и неправителствените организации. Цяло поколение афганистанци отрасна с надеждата за изграждане на модерна държава. Сега тези мечти изглежда се изпаряват", констатират наблюдатели, цитирани в друг материал от "Росийская газета".

"През изтеклите две десетилетия талибаните се проявиха като революционна и антидържавна сила, но не и сила, която се стреми към социално-икономическо развитие. Сега задачата им е да търсят политически консенсус в обществото, пътища за развитието му и за взаимодействие с външните сили, за строеж на инфраструктурни обекти и транспортни възли", казва пред "Известия" политологът Алексей Давидов.

"Талибанската власт в Афганистан ще погребе идеята за ангажиране на Афганистан в региона, а с това и проекта за Голяма Централна Азия", смята аналитикът Бахтиер Ергашев, говорил пред "Независимая газета". Според него най-вероятно ще бъде отложено осъществяването на големите инфраструктурни проекти там като жп магистралата Мазар и Шариф - Кабул - Пешавар.

"Инвестициите и икономиката искат сигурност. Талибаните няма как да решат и проблемите с транзитните територии. Те се проявяват като разрушители, а не съзидатели. Затова ни чака период, когато талибаните ще се трансформират в позитивно движение или ще бъдат сменени от други сили", прогнозира Ергашев.

"Напоследък талибаните неведнъж заявяваха, че вече не са същите, че някои от действията им през 90-те са били грешка. Но това са само красиви общи фрази - те така и не разкриха подробните си политически планове. Казваха например, че няма да възпрепятстват участието на други политически сили в държавното управление. Не обясниха обаче какъв механизъм ще прилагат за целта и как ще го правят", отбелязва ориенталистът Омар Несар.

"Талибаните поставят Москва и целия свят пред избор - да признаят ли правителство като тяхното или не", се казва в коментар на агенция РОСБАЛТ. "Проблеми ще имат скоро именно страните, които днес се държат най-уверено - по-специално Русия и Китай. Талибаните едва ли ще се опитат да продължат офанзивата си извън пределите на Афганистан. Затова пък рязко ще нарасне влиянието им в съседните страни, включително в постсъветските републики в Централна Азия и сред уйгурите в КНР. Защото водачите на новото ислямско емирство вече разбраха, че властта може да се вземе не само със сила, но и с хитрост", добавя РОСБАЛТ.


"Има обективни предпоставки за експанзия на въоръжени екстремисти от Афганистан в Централна Азия. Чрез действащите вече контрабандни канали в региона може да се доставят наркотици, оръжие и вербовчици. И ситуацията да се развие по латиноамериканския модел, където провинциални групировки прераснаха в модерни наркокартели - заплаха дори за правителствата на големи държави", изтъква пред "Лента" експертът Никита Мендкович.

Пакистан затвори ключов граничен пункт с Афганистан

Нестабилността в Афганистан заплашва на практика всички страни. В Афганистан може да се появи нова база на международния тероризъм, цитира "Труд" мнение на Константин Косачов, зам.-председател на горната камара на руския парламент.

"Новая газета" обръща внимание на злорадите, дори ликуващи понякога коментари на руските продържавни медии по повод поражението на политиката на САЩ в Афганистан.


"Налага се да им напомним: това не е Ден на победата над Америка! Това е празник на талибаните, "Ислямска държава" и Ал Кайда, забранени в Русия. Това е триумф на терора. Това са горчиви събития за всички цивилизовани страни. От понеделник всички победени, сякаш почти разгромени вече бойци на джихада ще започнат да вербуват в социалните мрежи нови терористи. В очите им не всичко е загубено, щом са надвили главната страна от враждебния свят", предупреждава "Новая газета".

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2294 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Киро

2021.08.16 | 13:19

2
Чий го търсиха там като няма нефт?В Ирак, Сирия е друго !Има печалба, пьк хората да мрат!

2021.08.16 | 09:53

1
CАЩ хвърлиха горещия картоф на новата империя. Време е и те да имат своя Афганистан.

Добави коментар

Водещи новини