Камала Харис ще посети Югоизточна Азия в опит САЩ да се противопоставят на растящото влияние на Китай

  • 05 август 2021 15:08

  • 491
  • 0
Камала Харис ще посети Югоизточна Азия в опит САЩ да се противопоставят на растящото влияние на Китай
© Getty (архив)

Вицепрезидентът Камала Харис ще посети Югоизточна Азия по-късно този месец, за да потвърди ангажиментите на САЩ в региона и като част от усилията за противопоставяне на растящото глобално влияние на Китай, предаде АП, цитирана от БТА.

В предварителен обзор на целите на нейното посещение в Сингапур и Виетнам, заместник съветникът на Харис по въпросите на националната сигурност Фил Гордън каза, че вицепрезидентът ще наблегне на ангажимента на администрацията на Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в за свободен и отворен Индо-Тихоокеанския регион с фокус върху укрепване на сигурността в региона.

"Вицепрезидентът ще се срещне с правителствени служители, лидери и представители на частния сектор и на гражданското общество. Тя ще акцентира върху засилването на лидерството на САЩ, разширяването на сътрудничеството в сферата на сигурността, задълбочаването на икономическите партньорства, защитаването на основания на правила международен, в частност в Южнокитайско море, и отстояването на общи ценности, както правим с всички наши приятели и партньори", каза той.

Подробности за пътуването на Харис, което е нейното второ в чужбина и първата ѝ презокеанска визита в като на вицепрезидент, все още се уточняват. Предвижда се обиколката да продължи от 20-и до 26-и август - значително по-дълго от нейното двудневно посещение в Гватемала и Мексико през юни. Тогава тя се срещна с лидери на двете страни, за да обсъди начини за справяне с причините за миграцията към САЩ от региона - централен фокус на нейното портфолио като вицепрезидент.

Камала Харис пристигна в Мексико

Харис има по-малко публична ангажираност в Югоизточна Азия, но Азия като цяло е във фокуса на администрацията на Байдън от началото на встъпването му в длъжност като президент. Байдън се опитва да се противопостави на дипломатическите и военните набези на Китай в региона.

Отношенията между САЩ и Китай се влошиха рязко по време на управлението на предшественика на Байдън - Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, и оттогава двете страни продължават да се конфронтират по редица въпроси като технологиите, киберсигурността и човешките права.

Миналата седмица, по време на реч в офиса на директора на националното разузнаване, Байдън предупреди, че китайският президент Си Цзинпин е убийствено сериозен в намерението си да направи Китай най-мощната военна сила в света, както и най-голямата и значима икономика в света в средата на 40-те години на този век.

Си Цзинпин

Американският президент изпрати някои от най-висшите си правителствени служители в Азия, за да демонстрира поддръжката на САЩ за съюзниците си в региона.

Държавният секретар Антъни Блинкън и министърът на отбрана Лойд Остин направиха първите си презокеански посещения в Япония и Южна Корея. Остин посети Сингапур, Виетнам и Филипините миналия месец, където обеща американска подкрепа срещу нарушенията на международното право от страна на Китай в Южнокитайско море.

Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман пътува до Индонезия, Тайланд и Камбоджа през май и в началото на юни. Миналия месец тя посети Япония, Южна Корея и Монголия преди да отиде в Китай за разговори на високо равнище, които в крайна сметка не направиха много за преодоляване на дълбоките разногласия между двете страни.

Харис ще бъде първият вицепрезидент на САЩ, посетил Виетнам и нейната визита трябва да покаже дълбоката ангажираност на САЩ към региона.

Камала Харис - исторически избор за вицепрезидент на САЩ

 

"Съветът по национална сигурност силно подкрепя схващането, че ще е много подходящо вицепрезидентът да допълни тези други срещи и визити с пътуването до Сингапур и Виетнам", каза Гордън. "Това наистина е част от цялостна и единна стратегия за ангажираност на правителството, която показва цялостния ни ангажимент в Източна Азия, Южна Азия, както и Югоизточна Азия", допълни той.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
491 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини