Понижаване на световните цени на храните през юли за втори пореден месец

  • 05 август 2021 14:33

  • 390
  • 0
Понижаване на световните цени на храните през юли за втори пореден месец
© Pixabay

През юли 2021 г. световните цени на храните се понижиха за втори пореден месец, като най-сериозен спад отбелязаха цените на зърнените култури, растителното масло и млечните продукти, съобщи в четвъртък агенцията на ООН за храните, цитирана от БНР. Въпреки това понижение цените все още са с една трета по-високи спрямо същия месец на 2020 г.

Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН, който измерва месечните промени в цените на кошница от стоки, включваща зърнени култури, маслодайни растения, млечни продукти, месо и захар, се понижи през юли 1,2 пункта до 123,0 пункта, но остава с 31% над нивата година по-рано (спрямо юли 2020 г.). Това представлява известно намаляване на хранителните цени за втори пореден месец, след като през юни ценовият индекс се понижи за пръв път от година насам.

Скок в цените на основните храни, плодове и зеленчуци

Индексът на цените на зърнените култури на FAO се понижи през юли с 3% спрямо юни в резултат на спад с 6% на международните цени на царевицата заради по-добри от предвидените добиви в Аржентина и подобрените производствени перспективи в САЩ, въпреки че въпросът с реколтата в Бразилия остават притеснителен. Котировките на пшеницата обаче се повишиха с 1,8% спрямо юни, достигайки най-високо ниво от средата на 2014 г. отчасти поради опасения относно сухото време и условията на реколтата в Северна Америка. В същото време международните цени на ориза достигнаха двугодишно дъно, повлияни от валутните движения и бавните темпове на продажби, причинени от високите транспортни разходи и логистични пречки.

Индексът на цените на млечните продукти на FAO пък се понижи през юли с 2,8% месечно, повлиян от по-бавната пазарна активност в Северното полукълбо поради продължаващите летни ваканции, като цената на обезмасленото мляко на прах регистрира най-голям спад, последвана от тази на маслото, пълномасленото мляко на прах и сиренето.

Индексът на цените на растителните масла достигна петмесечно дъно, намалявайки през юли с 1,4%, тъй като по-ниските цени на соевите, рапичните и слънчогледовите масла компенсираха повишаващите се цени на палмовото масло.

За разлика от това, индексът на цените на захарта на FAO нарасна през юли с 1,7% - повишение за четвърти пореден месец. Увеличението се дължи най-вече на по-високите цени на суровия петрол, както и на несигурността относно въздействието на последните студове върху добивите в Бразилия, която е най-големият износител на захар в света. В същото време добрите перспективи за производството на захар в Индия предотвратиха по-голям ценови скок.

Индексът на цените на месото на FAO се повиши само слабо спрямо юни, като котировките за птиче месо се повишиха най-много поради увеличения внос от Източна Азия и ограниченото разширяване на производството в някои региони. Цените на говеждото месо също нараснаха, стимулирани от по-високия внос от Китай и намалените доставки от големите региони производители. Междувременно цените на свинското месо спаднаха след намаляване на китайския внос.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
390 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини