Върховният комисариат на ООН за бежанците призовава страните да защитават правата на бежанците

  • 28 юли 2021 20:31

  • 1151
  • 2
Върховният комисариат на ООН за бежанците призовава страните да защитават правата на бежанците
© Getty (архив)

Върховният комисариат на ООН за бежанците призова държавите да защитават правата на бежанците и да не инструментализират тяхното тежко положение, се казва в прессъобщение на Върховния комисариат, цитирано от БТА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 395

В него се посочва, че агенцията на ООН за бежанците е все по-обезпокоена от инструментализирането на бежанците и мигрантите от държавите очевидно за политически цели. "Хората не са и не трябва никога да бъдат пионки в геополитически игри", се казва в текста.

"Когато държави насърчават потока на хора към съседни държави, те създават сериозни рискове и влошават травмата и страданието на хората, които са принудени да бягат. Заради това продължават изпълнените с риск движения на хора, това излага хора на потенциална експлоатация и може да подложи на тежко изпитание капацитета за прием на други страни.
Увеличаването на тази тенденция в Европа и на други места е дълбоко обезпокояващо", пише още в документа.

ЕС помага на Литва да се справи с мигрантите, навлизащи през Беларус

"Правото на всеки човек за достъп до територия и търсене на убежище е крайъгълен камък на международното законодателство за бежанците", посочват още от световната организация.

Върховният комисариат призовава всички страни да гледат отвъд пристрастните политически интереси, да оценяват валидността на молбите за предоставяне на убежище чрез справедливи и ефикасни процедури при пристигането и да предоставят значителна защита на всички хора, които имат нужда от нея.

"Тази фундаментална отговорност в областта на защитата може да бъде споделена между държавите в дух на солидарност, но не трябва никога да бъде прехвърляна едностранно, да бъде поверявана на друга страна или да бъде манипулирана с политически цели", апелираха още от ООН.

 

Всичко по темата:
Мигрантска криза 395
Валери Зайцев
1151 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар
Рвада

2021.07.30 | 12:59

2
ООН да си ги вземе при тях
анонимен

2021.07.29 | 13:30

1
да го духат

Добави коментар

Водещи новини