САЩ разрешиха на Молдова да укрепва връзките си с Русия

  • 22 юли 2021 13:56

  • 560
  • 1
САЩ разрешиха на Молдова да укрепва  връзките си с Русия
© Getty (архив)

Изявлението на посланика на САЩ в Кишинев Дерек Хоган, че Република Молдова, независимо от проевропейския си курс на развитие, трябва да поддържа "прагматични отношения с Москва", предизвика реакции не само в Молдова, но и в Украйна. Политологът Михайло Погребински заяви пред "Независимая газета", че конфликтът в Приднестровието не е изгоден за Вашингтон. Лидерът на молдовските социалдемократи Виктор Шелин посочи пред нашия вестник, че изявлението на Хоган е резултат от срещата между Байдън и Путин и трябва да се приеме като послание към Молдова, а и към другите постсъветски страни.

Посланикът на Щатите в Молдова Дерек Хоган отбеляза в интервю за "Свободна Европа": "Молдова трябва да поддържа прагматични отношения с Руската федерация, защото са съседни страни и това е много важно".

След думите на Хоган стана ясно защо бе огласено решението на молдовската президентка Мая Санду да обсъди с руските власти евентуална среща с Владимир Путин. Тя заяви това в интервю за медии от Русия. И уточни, че срещата ще бъде организирана от новото правителство, което се очаква да бъде формирано в началото на август.

"Независимая газета" вече писа за инициативата на Санду да се срещне с Путин, щом в Молдова бъде съставен нов кабинет ; всъщност виждаме точно това. Лидерът на молдовската Социалдемократическа партия Виктор Шелин е убеден, че позитивите в отношенията между Молдова и Русия са се очертали след срещата между Джо Байдън и Владимир Путин. "Сегашното изявление на американския дипломат е послание както към Молдова, така и към другите постсъветски страни", каза той.

Партията на молдовския президент с почти 60% от местата в парламента

"Сега Москва ще съдейства за обединяване на Приднестровието с Молдова при известни условия. За Русия е неизгодно да воюва за Приднестровието и да рискува последици. Ако обаче обедини Приднестровието с Молдова, Москва ще получи възможност да влияе върху политиката на Кишинев чрез парламента, в който ще бъде представена и приднестровската автономна власт (или териториално образувание с друг статут)", предположи молдовският политик.

Той впрочем напомни, че тези дни Мая Санду подписа в Батуми съвместна декларация с президентите на Грузия и на Украйна. "Не знаем какво съдържа документът. По-рано обаче и. д. външен министър на Молдова Аурел Чокой подписа в Киев документ за съвместна военна и икономическа дейност с Украйна. Тези неща ще се проучат тепърва. При все това обаче изявлението на посланика на САЩ, че Молдова трябва да взаимодейства с Русия, трябва да се приеме като директно указание към Кишинев", заключи Шелин. Същевременно отбеляза: "Санду получи предложение да се присъедини към Кримската платформа, което предполага напрежение с Русия, но тя още не е подписала никакви документи в тази връзка".

Киев също обърна внимание, че Вашингтон дава "зелена улица" за прагматично сътрудничество между Молдова и Русия. Директорът на киевския Център за политически изследвания и конфликтология Михайло Погребински посочи пред "Независимая газета", че изявлението на американския посланик за външната политика на Молдова бележи "един преходен момент в отношенията между САЩ и Руската федерация". "Това, че го има, вече е нещо добро", подчерта експертът. И обясни: "Докато Байдън не е решил какво да прави с Русия и с нейния президент, САЩ търсят начин за съвместно съществуване с Руската федерация".

"Заслужава внимание, че радикалните медии в САЩ не реагираха на статията на Путин за украинския и руския народ, Саки също си замълча. Друга подробност: очаква се да бъде публикувана декларацията за "Северен поток-2", приета от Байдън и Меркел. Киев вече бе предупреден да няма никакви обсъждания по този повод. А на Молдова бе разрешено да взаимодейства с Москва по съседски. Още повече че Молдова зависи от Русия в политически и в икономически план. Вашингтон явно не желае нов конфликт. Затова въпросът с Приднестровието ще се решаава мирно. Мая Санду казваше по-рано, че й харесва украинският опит с Донбас, но сега вече не припомня тези неща. И изобщо се държи умно. Особено в сравнение с ръководството на Украйна", добави Погребински.

Според шефа на кишиневския Център за стратегически изследвания и политически консултации "Политикум" Анатол Църану, "на Кишинев е пратен ясен сигнал, че Вашингтон не иска да има проблеми с Руската федерация заради Молдова".

"Молдовските власти трябва да изгладят отношенията си с Руската федерация, успоредно водейки политика за евроинтеграция. Но Кишинев трябва да прави това без излишен шум, за да не се отрази то върху отношенията на САЩ и Русия. САЩ не желаят търкания с Русия заради молдовските проблеми. Това важи и за Приднестровието. Намери ли Вашингтон допирни точки с Москва, приднестровският въпрос ще бъде решен незабавно. Засега той е замразен и за водещите играчи е изгодно да се запази статуквото. Русия може да склони Приднестровието да се върне в Молдова, но тук е важно да разберем: при какви условия? На Русия отдавна й се щеше да получи обединение, което би й дало възможност чрез Приднестровието да влияе на молдовската политика. Но сега е очевидно, че съдбата на Приднестровието ще се решава от Москва и Вашингтон", обясни за вестника ни Анатол Църану.

Ще отбележим, че нашумялото изявление на Дерек Хоган бе направено от името на САЩ, в края на мисията му в Република Молдова. Неотдавна президентът Байдън назначи за нов посланик в Кишинев дипломата Кент Дойл Логсдън.

560 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
хамерика

2021.07.22 | 15:19

1
хамерика диктува какво да се прави в педеропа. за тъй все руски шпиони се търсят. други няма

Добави коментар

Водещи новини