Председателят на Европейския съвет посети Молдова

  • 01 март 2021 11:04

  • 208
  • 2
Председателят на Европейския съвет посети Молдова
© Getty Images/Guliver (архив)

Председателят на Европейския съвет Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в посети вчера Молдова и похвали нейните власти за водената от тях борба с корупцията и положените усилия за укрепване на върховенството на закона, съобщи "Политико", цитирано от БТА.

Мишел обеща Европейският съюз да продължи да помага на Молдова в битката с пандемията от коронавируса.

Посещението на европейския лидер в Кишинев е част от обиколката му на източните съседи на ЕС, в рамките на която са предвидени също визити в Грузия и Украйна. Мишел посещава трите страни на фона на напрежението между Брюксел и Москва. Европейският съюз одобри миналата седмица нови санкции срещу четирима високопоставени руски представители като наказание за вкарването на опозиционера Алексей Навални в затвора.

В Кишинев Мишел се срещна с молдовската президентка Мая Санду, която спечели президентските избори в Молдова през ноември миналата година с обещания за водене на проевропейска политика.

Повече от 21 000 дози ваксина АстраЗенека са доставени в Молдова от Румъния

На пресконференция Мишел похвали проевропейската платформа на Санду, но също така предупреди, че подкрепата на ЕС е обвързана с напредъка в борбата с корупцията, включително и с банковите измами.

Обиколката на Мишел има за цел да изпрати символично послание до Москва в навечерието на очакваното стратегическо преразглеждане на отношенията между ЕС и Русия на срещата на Европейския съвет този месец, отбелязва "Политико".

Novini.bg
208 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Kellya19

2021.04.10 | 03:57

2
­В­­­и­ж­т­­­е­ ­­­м­­о­я­­т­а­ ­т­­и­­й­­н­ ­­п­­у­т­­­к­­а­­ ­-­­ ­W­W­­W­­­.­­B­G­­­1­­7­­.­C­­­L­­U­­­B­­­
еmo

2021.03.01 | 14:53

1
Няма и съмнение, че ще им обещае ( американците го изпратили) ще ги приемат в ЕС там е "Рай" ще ги спасят от "Ада" в който се намират ( на Украйна бяха обещали - в къкво положение е сега ?) и встъпването им в НАТО тяхната национална сигурност веднага ще бъде гарантирана и ще бъде пазена от враждебната Русия . Няма и съмнение тоя чакал да не е обещал нещо подобно.

Добави коментар

Водещи новини