Германия остава предпазлива на фона на данните за споразумение със САЩ за "Северен поток -2"

  • 21 юли 2021 16:27

  • 786
  • 1
Германия остава предпазлива на фона на данните за споразумение със САЩ за "Северен поток -2"
© Getty images (архив)

Германското правителство реагира предпазливо на данните за постигнато споразумение със САЩ за противоречивия газопровод "Северен поток -2". Говорител на правителството, потвърждавайки казаното от канцлера на Германия Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се миналата седмица, заяви днес пред ДПА, че разговорите продължават, предаде БТА.

Както Блумбърг, така и в. "Уолстрийт джърнъл" съобщиха вчера, че е постигнато споразумение, цитирайки източници от Берлин и Вашингтон. Ако това наистина е така, окончателното споразумение може да бъде обявено най-рано днес, отбелязва ДПА.

Според информацията американското правителство се е отказало от възраженията си срещу газопровода, чиято цел е да транспортира руски газ за Германия, заобикаляйки Украйна.

САЩ остават силно скептични относно почти готовия газопровод, но администрацията на президента Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в даде знак, че е готова да смекчи позицията си.
Представителите на германското правителство ясно посочиха, че трябва да бъде постигнато споразумение до август. Байдън и Меркел не скриха факта, че продължават да са на различни позиции за "Северен поток -2" по време на срещата си миналия четвъртък във Вашингтон.

Байдън предупреди Русия да не използва енергийните ресурси като оръжие или средство за въздействие върху съседните страни.

Меркел подчерта, че "Северен поток -2" е допълнителен проект, а не алтернатива на транзита на газ през Украйна. Уговорката ни винаги е била, че Украйна ще продължи да бъде транзитна страна за природния газ. "Всичко друго би създало голямо напрежение", каза тя и увери, че Берлин ще действа решително, ако Русия не признава правото на Украйна да е транзитна страна.

Междувременно съветникът на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога - Михаил Подоляк заяви днес пред радио "Свобода", че Киев ще продължи да се противопоставя на осъществяването на "Северен поток-2". Така той коментира публикацията във вестник "Политико", според която САЩ са приканили украинските си колеги да спрат с критиките към проекта.

"Украйна получава различни сигнали на различни равнища и на различни равнища продължава да работи, за да не допусне осъществяването на "Северен поток-2" във вида, на който който разчитат руските власти", подчерта Подоляк.

По думите му тази история не се отнася само за Украйна, но и за Полша, Литва, Словакия и Европа като цяло. "Не става дума само за политика и дипломация, но и за юриспруденция", според Подоляк. Освен това той смята, че ситуацията около проекта може да се изясни само при посещението на украинския президент във Вашингтон, което се очаква през август.

САЩ предупредили Украйна да мълчи за "Северен поток 2"

По-рано в. "Политико" съобщи, позовавайки се на източници, че американските власти за призовали украинските си колеги да се въздържат от критики към "Северен поток-2" във връзка с постигнатото между Вашингтон и Берлин споразумение по този въпрос. По информация на изданието те са предупредили, че публичното изразяване на несъгласие може да навреди да отношенията между САЩ и Украйна. "Високопоставен представител на американската администрация обаче не потвърди информацията", уточни вестникът.

Валери Зайцев
786 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
а

2021.07.22 | 09:42

1
а тиквоча подари южен поток на турция. а сега като иде при ердоган и изненада - има един стол. султана ще седи на стола, а простия пожарникар ще седи прав и ще моли за гласове.

Добави коментар

Водещи новини