НАТО предупреждава, че ще използва възможностите си за отговор на ударите в интернет

  • 19 юли 2021 15:38

  • 496
  • 3
НАТО предупреждава, че ще използва възможностите си за отговор на ударите в интернет
© Getty Images

НАТО изрази днес готовност да използва всичките си възможности, за да възпира, защитава и противодейства срещу заплахите в интернет. В изявлението на алианса се изразява подкрепа за извода на САЩ, Канада и Великобритания, че проникването в сървър на "Майкрософт", довело до значителни щети, е дело на Китай, предаде БТА.

С все по-голяма загриженост наблюдаваме, че кибер заплахите за сигурността на алианса са сложни, разрушителни и зачестяват, се посочва в изявлението. Отбелязва се, че ударите са насочени към важна инфраструктура и срещу демократичните институции на съюзниците, както и че се възползват от слабости в устройства и софтуер.

Осъждаме такива злонамерени действия, които целят да подкопаят и навредят на евроатлантическата сигурност, и да нарушат всекидневието на нашите граждани. НАТО е място за политически съвещания и за обмисляне на възможни съвместни отговори. НАТО има решимост да използва всичките си способности, по всяко време, за възпиране, защита и противодействие на всякакви кибер заплахи, в съответствие с международното право, се посочва в изявлението.

The Wall Street Journal: НАТО е разделен съюз, който рискува да се превърне в „поредната говорилня“

Пактът отбелязва, че необходимите действия ще бъдат насочени срещу държавни и недържавни извършители, включително финансирани от държава. Призоваваме всички страни, в това число Китай, да спазват своите международни задължения и да действат отговорно, включително в киберпространството. Потвърждаваме своята готовност да поддържаме конструктивен диалог с Китай, въз основа на нашите интереси, в области като кибер заплахите и общите предизвикателства, се допълва в изявлението.

По-рано днес ЕС призовава Китай да пресече злонамерените дейности в интернет, извършвани от негова територия, но не посочи Пекин като пряк виновник за удара по сървъра на "Майкрософт". Говорител на Европейската комисия уточни, че засега не се подготвят санкции срещу Китай по този повод, както и че подобна мярка се нуждае от пълна подкрепа от държавите в ЕС, за да бъде приложена. 

Теодора Александрова
496 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.07.19 | 15:57

3
Евро 2020 беше супер

2021.07.19 | 15:52

1
Това целят да се затворите

2021.07.19 | 15:56

2
В шах мата ако е само мат има и друга фатка те само да желаят това ако има контра

Добави коментар

Водещи новини