ЕС наложи икономически санкции на Беларус заради нарушаване на човешките права

  • 24 юни 2021 15:48

  • 252
  • 0
ЕС наложи икономически санкции на Беларус заради нарушаване на човешките права
© Getty images (архив)

Европейският съюз наложи днес икономически санкции на Беларус заради "увеличаването на сериозните нарушения на човешките права", включително задържането на журналиста Роман Протасевич, предаде АП.

Наказателните мерки са насочени срещу икономиката, но целят да засегнат и беларуския президент Александър ЛукашенкоАлександър ЛукашенкоАлександър Григориевич Лукашенко е президент на Беларус от 1994 г. Преди да влезе в, и негови съюзници.

Санкциите са насочени срещу промишлени отрасли, сред които са износът на калиев хлорид, тютюневият сектор и петролната индустрия. "Ограничава се търговията с петролни продукти, калиев хлорид ("поташ") и стоки, използвани за производство на тютюневи изделия", заяви ЕС. Забранява се и продажба на оборудване и софтуерни продукти за Беларус, които могат да бъдат използвани за следене на интернет и телефонните комуникации.

Това са най-суровите санкции, които ЕС е налагал досега на Беларус, отбелязва ДПА.

Беларус подготвя ответен удар срещу ЕС?

Предвижда се също така да бъде ограничен достъпът до капиталовите пазари на ЕС. Банките в 27-те вече няма да могат да продават застраховки и презастраховки на беларуски държавни или обществени институции, а Европейската инвестиционна банка трябва да спре трансфера на финансови средства за проекти в обществения сектор.

 

Последвайте канала на

252 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини