Гледай на живо

Лудогорец се цели в третия кръг на Шампионската лига - На живо от Разград преди двубоя със словенския Мура

Германия забранява флага на Хамас

  • 23 юни 2021 15:24

  • 234
  • 0
Германия забранява флага на Хамас
© булфото /архив/, личен архив

Проф. Владимир Чуков коментира за novini.bg реакцията на зачестилите антисемитски нападения след 11-дневната война между Израел и Хамас. Проф. Чуков е известен арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма. 

Партиите в коалиционното правителство на Германия постигнаха договореност да забранят знамето на Хамас на национална територия като знак на уважение към своите граждани от еврейски произход.

Това е реакция на зачестилите нападения с антисемитски характер,

свързани с 11-дневната война от миналия месец между Израел и Хамас. Германия стана свидетел на нападения над синагоги, изгаряне на израелски знамена и издигане на антисемитски лозунги по време на демонстрации, проведени на германска територия.

Предложението за забраната дойде от представители на управляващия Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел.

Според източници на вестник Welt am Sonntag, лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) е приела предложението.

 

"Не искаме знамената на терористичните организации

да се развяват на германска земя", заяви Торстен Фрай, заместник-говорител на парламента от страна на ХДС и баварския ХСС, пише вестникът.

Проектозаконът се основава на член 86 от правната норма, отнасяща се до „Забрана на дейността на субекти, които са в противовес с германската конституция“.

От 2001 г. радикалното движение

Хамас е в списъка на терористичните организации

на Европейския съюз. За около три месеца, по чисто технически причини, то беше извадено от него. Неговите адвокати не успяха да го задържат извън „черния списък“ на ЕС и то отново има статут на терористична организация за всички 27 страни-членки на съюза.

Аделина Делийска
234 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини