Руски и ирански дипломати се винят в "обидно и недипломатично" поведение

  • 04 май 2021 16:01

  • 815
  • 0
Руски и ирански дипломати се винят в "обидно и недипломатично" поведение
© булфото/архив/ и личен архив

Защо Мария Захарова пак се обяснява....този път с Иран? Обяснението е в коментара за novini.bg на проф. Владимир Чуков, арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

Изтеклият в медиите запис на разговор на иранския външен министър Мохамед Зариф с членове на Центъра за стратегически изследвания /ЦСИ/ към президентството на Ислямската република предизвика шумен скандал не само в Иран, но достигна и до .....Москва. В записа е отразено мнението на Зариф по отношение на намесата на бившия командващ на бригадата Ал Кудс Касем Сюлеймани в иранската външна политика. Темата не е нова и отдавна се знаеше за обтегнатите отношения между Зариф и Сюлеймани, както и между МВнР и „Революционната гвардия“.
Иранската студентска телеграфна агенция „Исна“ съобщава за отстраняването на един от близките до президента Рохани хора, съветникът по културните въпроси и председател на ЦСИ Хусамадин Ашна. Това е станало след като следствието /след създаването на анкетна парламентарна комисия/ предприе мерки срещу хората, които имат отношение към изтичането на „чувствителния“ разговор. На изказването на Зариф са присъствали 15 души, всичките са членове на въпросния център. На тях им е наложена забрана за напускане на страната.
Интересното в случая е, че в изтеклия разговор се чуват и откровения за отношенията между 

Зариф и Лавров в контекста на провежданите разговори за иранската ядрена програма. 

Те много точно отразяват напрежението между Техеран и Москва, което отдавна съществува под повърхността. Става въпрос не само за Сирия. Оказва се че подобни отношения има и за преговорите за иранската ядрена програма.


В този контекст, руското външно министерство, чрез своя говорител Мария Захарова заяви следното: 
„В отношенията си с Техеран зависим от официалните позиции ... и ние познаваме тези, които се стремят да манипулират руско-иранските отношения.“ Захарова добави, че изтичането на записа на иранския външен министър вреди на усилията за съживяване на ядрената сделка. В интервюто, което изтече в медиите, се чува мнението на Зариф относно спора му с руския външен министър Сергей ЛавровСергей ЛавровСергей Викторович Лавров е руски дипломат, като от 2004 година е министър на външните работи. Иранският външен министър споделя, че 

по време на разговорите за ядрената програма е реагирал остро срещу Лавров, 

когато между тях е възникнало различие в мненията. Причината е, че Лавров е попитал Зариф дали последният имал инструкции /вероятно от Рохани или Хаменей-бел.авт./ по заеманата от него позиция. Тогава Зариф остро му е отвърнал, че това не било негова работа. Точните думи, които използва иранският дипломат по отношение на поведението на неговия руски колега е, че то е „обидно и недипломатично“. Всичко това става в присъствието на бившия Държавен секретар Джон Кери.
Не е ясно как ще завърши всичко това и дали не е мероприятие на консерваторите /които имат смазващо мнозинство в парламента/ срещу Мохамед Зариф. Разговорът на Зариф с членовете на ЦСИ е бил проведен през март, а изтича именно сега. Името на последния се завъртя като евентуален кандидат-президент от името на реформаторите за наследник на настоящия президент Хасан РоханиХасан РоханиСедмият президент на Иран Хасан Рохани е роден на 12 ноември 1948 година. Заема поста на 3 август. Неговият мандат изтича през август, а изборите са през юни.
 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
815 0

Свързани новини

Водещи новини