Интересът на Турция към украинския проблем си има цена

  • 21 април 2021 11:13

  • 835
  • 1
Интересът на Турция към украинския проблем си има цена
© Getty (архив)

Турция представи на администрацията на президента Джо Байдън собствена неофициална "пътна карта" за развитието на двустранните отношения. Това съобщи шефът на турската дипломация Мевлют Чавушоглу, като обясни, че документът би могъл да реши и проблемите със съвместимостта на руските зенитни ракетни системи С-400, и тези със статута на кюрдските формирования, действащи в Северна Сирия, и тези около териториалните спорове в Източното Средиземноморие, в които Западът е демонстрирал благосклонно отношение към Гърция и Кипър, написа Независимая газета.

През последните години твърде големият брой такива проблемни зони често предизвикваше дипломатически свади между двата съюзника в НАТО, давайки на скептиците повод да твърдят, че Турция би могла донякъде да подобри контактите със САЩ. Обаче намерението на Анкара да говори с Вашингтон за нова "пътна карта" и жестовете й този месец във връзка с украинския случай показват може би точно обратното.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви през първата половина на април, че на преговори с украинския си колега Володимир Зеленски в Истанбул е потвърдил решението на Анкара да не признава "анексията на Крим". Същевременно се разбра, че ударни дронове турско производство "Байрактар Ти Би 2" са били използвани в небето над Донбас. Преди две години Украйна купи тези безпилотни апарати и ги тества, а през октомври 2020 г. генералният директор на държавната фирма "Укрспецекспорт"съобщи, че страната му има интерес към съвместно производство на "Байрактар Ти Би 2" на украинска територия и смята да купи 48 дрона от тази продукция. С оглед връщането на украинския случай в международния дневен ред нямаше начин тези действия да не се изтълкуват като активизиране на Анкара по периметъра на руските граници. Съответно Москва бе принудена съществено да повиши тона, разговаряйки с турските си партньори.

"Настоятелно препоръчваме на всички отговорни страни, с които общуваме (включително Турция), да анализират ситуацията, вечните войнствени изявления на киевския режим. Предупреждаваме ги да не подхранват тези милитаристични нагласи", обясни външният министър на Русия Сергей Лавров. Изявлението му доби по-специален нюанс, тъй като бе направено при посещение на шефа на руската дипломация в Египет. Арабската република и до днес е сред най-ярките регионални съперници на Турция въпреки всички помирителни стъпки на Анкара. Турската страна - на равнище неназован дипломатически източник, говорил пред в. "Тюркие", се помъчи да парира изказванията на руския министър и заяви подигравателно, че е готова да продава въоръжения, включително дронове, на всички заинтересовани държави, включително Русия, без да прави разлика между клиентите си.

Този начин да разговаря с тактическия си партньор коства на Анкара туристическия поток от Русия към Турция. Въпреки уверенията на руската страна, че решението ѝ да ограничи пътническия въздушен трафик с Турция от 15 април до 1 юни няма политически подтекст и се дължи на повишената заболеваемост с коронавируса, временно намаленият брой полети изглеждаше като мярка за въздействие. Турският опозиционен печат очаква Кремъл в най-близко време само да увеличи икономическия натиск върху Ердоган, разчитал вероятно, че реверансите към Киев ще помогнат на страната му да съживи връзките с натовските си партньори, разтревожени от ситуацията по източния фланг на пакта.

Русия разполага ядрено оръжие на границата с Украйна?

Усилията това да стане по деликатен начин се провалиха; цената бе, че пламна отново кризата на доверие между Русия и Турция. Въпросът за Ердоган е дали дипломатическата изгода от турското активизиране по украинското направление си струва всички разноски, които Анкара понесе или може да понесе в бъдеще заради тази кампания.

Последвайте канала на

835 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
цената

2021.04.21 | 11:47

1
цената е ислямизацията на украйна. тия глупци не са чели история. все руснаците им виновни. щяха да са още в османската империя. а западна украйна в полша. който не учи история прави едни и същи грешки докато изчезне.

Добави коментар

Водещи новини