Ваксината на "АстраЗенека" се сблъсква с нови трудности в ЕС и Великобритания

  • 08 април 2021 10:17

  • 1164
  • 2
Ваксината на "АстраЗенека" се сблъсква с нови трудности в ЕС и Великобритания
© Getty (архив)

Европейския съюз се опитва да укрепиобщественото доверие, като предприеме единен отговор във връзка със становището на регулаторните власти, че кръвните съсиреци са рядко срещан страничен ефект от ваксината на "АстраЗенека" и Оксфордския университет срещу COVID-19, пише в. "Гардиън".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Страните от ЕС са разделени по въпроса какви ограничения евентуално да бъдат наложени върху употребата на ваксината, ако въобще трябва да се налагат такива, отбелязва британското издание. Европейският комисар по здравеопазването Стела Кириакидис заяви след среща на здравните министри от ЕС и служители на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), че е важно да бъде изработена обща политика, като се има предвид колебливото обществено отношение към ваксината.

"ЕМА заяви в своите заключения, че ползите от ваксината продължават да превишават рисковете и няма доказателства, които да оправдават ограничаването на нейното приложение за конкретни възрастови групи. Въпреки това около 17 страни членки са наложили ограничения върху нейната употреб", посочва "Гардиън".

"Ваксината на "АстраЗенека" се сблъсква с нови трудности във Великобритания и ЕС, след като британските власти казаха, че няма да я поставят на хора под 30-годишна възраст, а ЕМА заяви, че е установила "възможна връзка" между ваксината и образуването на редки кръвни съсиреци", пише в. "Ню Йорк таймс".

"Тези решения представляват сериозен удар за препарата на "АстраЗенека", смятан за основно оръжие в битката за намаляване на смъртните случаи от COVID-19 в изпитващия недостиг на ваксини глобален Юг. Това е най-широко използваната ваксина срещу COVID-19 в света. Тя е доста по-евтина и лесна за съхраняване от някои други ваксини, което стимулира нейната употреба в най-малко 111 страни. Базираната във Великобритания компания "АстраЗенека" обещава да достави три милиарда дози тази година - достатъчно за ваксиниране на почти една пета от световното население", коментира американското издание.

"В САЩ "АстраЗенека" се готви да кандидатства за разрешение за спешна употреба. Ако разрешението бъде дадено, се очаква американският лекарствен регулатор внимателно да следи за случаи на кръвни съсиреци. САЩ, които разполагат с голямо количество ваксини от други три производителя, може в крайна сметка да нямат нужда от препарата на "АстраЗенека", но решението на американската Агенция по храните и лекарствата би било важно за по-бедните държави, които разчитат на ваксината", изтъква "Ню Йорк таймс".

Ето за какво да внимаваме при поставянето на АстраЗенека!

"Трудностите, с които се сблъсква ваксинацията срещу COVID-19 в ЕС, са удобна възможност Русия да засили влиянието си", пише в. "Уолстрийт джърнъл". Все повече европейски лидери се застъпват за употребата на руската ваксина "Спутник V" в момент на нарастващо недоволство от бавното темпо на ваксинацията на континента. Това разпалва спорове в региона, чиито отношения с Москва сериозно се влошиха през последните години, отбелязва американското издание. Споровете вече доведоха до оставката на един министър-председател, засилиха разногласията между страните от ЕС и предизвикаха словесна война с Русия", изтъква изданието.

"Руската ваксина засега не е разрешена за употреба от лекарствения регулатор на ЕС, но вече се използва в Унгария, поръчана е в Словакия, получава подкрепа от някои политици и здравни служители в Германия и Италия. Австрия заяви тази седмица, че преговаря с Русия за закупуването на един милион дози, а френският президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел обсъдиха в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин евентуално сътрудничество в областта на ваксините. Много европейски служители обаче отхвърлят "Спутник V". Други изразяват опасения, че Русия използва своята ваксина, за да печели геополитическо влияние в чужбина", изтъква "Уолстрийт джърнъл".

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
1164 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Betha22

2021.04.10 | 03:52

2
­­В­­и­­­ж­т­­­е­­ ­­­м­­о­­я­т­­­а­­ ­­­т­и­­­й­­н­­­ ­п­у­­т­к­­а­­ ­­-­­ ­­W­­­W­­­W­.­B­­G­­­1­7­­­.­­C­L­­­U­­­B­­
Драган

2021.04.08 | 11:45

1
По добре да избиваме народите с английската ваксина отколкото да ги предпазваме от СМЪРТ с Руската?!. Това е демокрацията натрапвана от САЩ по целият свят.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини