Две години след като бе разгромена, групировката "Ислямска държава" все още е опасна

  • 24 март 2021 14:01

  • 683
  • 1
Две години след като бе разгромена, групировката "Ислямска държава" все още е опасна
© gettyimages

Джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД) все още представлява голяма опасност, предупредиха във вторник в Източна Сирия Сирийските демократични сили (СДС), оглавявани от кюрдите, които отбелязват втората годишнина от падането на "халифата".

Водеща сила в борбата срещу ИД в Сирия, СДС, подкрепяни от международна коалиция под ръководството на Вашингтон, обявиха на 23 март, че са превзели Багуз - последната крепост на джихадистите в страната, - след продължително, кръвопролитно и опустошително сражение. Поражението на ИД в това селце в най-крайната източна част на Сирия, обхваната от война, почти до границата с Ирак, бележи края на "халифата", самопровъзгласил се през 2014 г. на обширни територии, включващи части от двете страни, пише БТА.

Най-малко 60 убити при атаки на екстремисти в Нигер

"Падането на последния къс земя, останал в ръцете на ИД. . . , не означава, че тя е напълно разгромена", отбеляза във вторник говорител на СДС, докато в петролното находище Ал Омар северно от Багуз се провеждаше военен парад. "Навлезли сме в най-трудната фаза от борбата си с тероризма", подчерта той.

Защото две години след като бе разгромена, джихадистката групировка още извършва смъртоносни нападения в обширната сирийска пустиня и срещу кюрдските сили, и срещу армията на режима на Башар Асад. Изключително радикалната организация разполага и до днес с около 10 000 мобилизирани бойци в Ирак и Сирия, сочи скорошен доклад на ООН. Без да се включват в сметката 11-те хиляди джихадисти, държани в кюрдски затвори според ООН, и техните жени и деца, затворени в лагери и смятани от някои за същински бомби със закъснител.

"Терористични актове"

Бойци от СДС с камуфлажни униформи дефилираха във вторник пред погледите на високопоставени кюрдски представители, вождове на местни племена и делегати на международната коалиция срещу ИД. Знамена на СДС и на кюрдските милиции обрамчваха на една стена снимки на мъже и жени, паднали в битки с джихадистите. Пределно жестоката организация, успяла да привлече хиляди чужденци, години наред сееше терор, редейки един след друг зрелищни атентати в Близкия изток и в европейски столици като Париж и Брюксел.

Групировката установи в контролираните от нея територии истинска администрация, печаташе собствена валута, събираше данъци и създаде нравствена полиция. През октомври 2019 г. главатарят на ИД Абу Бакр ал Багдади бе убит при американска операция в Северозападна Сирия. След идването на приемника му, нарекъл се Абу Ибрахим ал Хашеми ал Курайши, организацията продължава своя бунт и поема отговорност за атентати в Западна Африка, а също така в Афганистан, Сирия и Ирак. През февруари 26 бойци на сирийския режим бяха убити при нападение от засада в източната провинция Дейр аз Зор.

Началникът на Централното военно командване на САЩ генерал Кенет Маккензи спомена през февруари, че ИД "планира да поддържа своя бунт в Ирак и Сирия, както и глобалното си киберприсъствие, запазвайки своята структура от отделни клетки, осигуряваща й възможност да извършва терористични актове".

"Нов Гуантанамо"

Кюрдите все още държат в Североизточна Сирия около 43 000 чужденци - мъжете в затвори, жените и децата в лагери, показват данни на "Хюман райтс уоч". Сред тях са към 27 500 непълнолетни чужденци, най-малко 300 от които са по затворите, уточнява неправителствената правозащитна организация. За тези чужденци "започва трета година, откакто ги държат незаконно в условия, опасни за живота им, докато правителствата (на родните им страни) отвръщат очи", коментира гневно в комюнике Лета Тейлър, експерт на "Хюман райтс уоч".

Организацията стига в критиките си дотам, че заклеймява "създаването на един нов Гуантанамо". Кюрдите неуморно приканват засегнатите страни да репатрират жените и децата, но повечето държави, най-вече западните, изпитват опасения. Някои, например Франция, разрешиха връщането на децата, често пъти сираци, или на твърде ограничен брой жени. Повечето семейства на чужденци, свързани с ИД, се намират в пренаселения лагер "Ал Хол" в Североизточна Сирия, където живеят близо 62 000 души, 93 на сто от тях - жени и деца.

Арестуваха джихадисти в Истанбул

"Опасност от страна на ИД все още са хилядите затворници и хилядите семейства в лагерите "Ал Хол" и "Рож", неизоставили екстремистката идеология", предупредиха във вторник СДС, хвърляйки вината върху "липсата на действия, насочени към решаване на случая, на международната сцена".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
683 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Едноокия

2021.03.24 | 15:39

1
С две думи, ООН пак със поредната статистика. Набюдават,и си водят статистики и правят отчети. За друго без това не стават.

Добави коментар

Водещи новини