Проф. Ивайло Дичев: Байдън иска да заяви новата линия във външната политика на САЩ

  • 23 март 2021 16:27

  • 1945
  • 2
Проф. Ивайло Дичев:  Байдън иска да заяви новата линия във външната политика на САЩ
© Getty Images, архив

Културологът проф. Ивайло Дичев сенилност и спонтанност са две от думите, с които може да се обясни острото изказване на Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в за Владимир Путин. В интервю американския президент нарече руския си колега убиец". 

"Най-вероятно по този начин Байдън иска да заяви новата линия във външната политика на САЩ. Още повече, че преди изборите беше обвиняван, че е мек, че е едва ли не социалист. Това е и своеобразно продължение на конфронтацията с Китай, започната още от Тръмп", допуска Дичев.

 

По думите му руската икономика не може да се сравнява с мощната китайска. Но руската политика нарушава линията на световен ред, наложена през последните десетилетия. Дичев отбеляза, че Китай не си позволява действия, каквито Русия осъществи в Крим и Сирия.

"Но Китай е с икономика, която прави страната сравнима и конкурентна с Щатите", посочи той.

Американските санкции може и да не възпрат Русия, но ще изпратят сигнал

"Големият въпрос е: не прави ли грешка Байдън като втвърдява тона и към Китай, и към Русия. Американският президент със сигурност ще иска да сплоти евроатлантическия съюз“, допълни културологът.

"В ценностно отношение Европейският съюз като че ли е разпадаща се система. Големите сили в ЕС обаче – Германия и Франция, със сигурност ще искат да темата за правата и световния ред да не слиза от дневния ред. Русия и Китай могат да правят всичко в страните си, но ако имат желание да участват в живота и обмена на международно ниво, трябва да се съобразяват със съответните принципи", подчерта проф. Ивайло Дичев

Последвайте канала на

Novini.bg
1945 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Donnaa16

2021.04.10 | 03:54

2
­­­В­­и­ж­­­т­­­е­­ ­­м­о­­я­­т­­а­­ ­т­­и­­­й­н­­ ­п­у­­­т­к­­а­­­ ­­-­ ­­W­­­W­­W­­­.­B­­­G­­1­­­7­­­.­­­C­L­­­U­B­

2021.03.23 | 16:44

1
АМАН ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИ АНАЛИЗАТОРИ

Добави коментар

Водещи новини