Критикуваха Египет в Съвета на ООН за правата на човека

  • 12 март 2021 18:40

  • 409
  • 1
Критикуваха Египет в Съвета на ООН за правата на човека
© gettyimages

Египет трябва да престане да злоупотребява със законите си за борба с тероризма в опит да заглуши гласа на противници на властите, на правозащитници и на журналисти, както и да престане да задържа критици в предварителния арест. Няколко десетки страни отправиха този призив от трибуната на Съвета на ООН за правата на човека, съобщава БТА.

Общо 31 държави изразиха дълбоко безпокойство във връзка с използването в Египет на законодателството за борба с тероризма срещу правозащитници, хора от ЛГБТ общността, журналисти, политици и адвокати.

ООН: Силите за сигурност в Мианма трябва да прекратят "жестоките репресии"

Притесненията на тези страни бяха прочетени пред Съвета от постоянната представителка на Финландия Кирсти Каупи. Тя спомена конкретно случай с правозащитна организация - Египетската инициатива за лични права. Нейни членове били арестувани миналата година и обвинени в тероризъм след среща с чуждестранни посланици. Впоследствие членовете на организацията били освободени, но арестът им предизвикал критики от международната общност.

Финландската дипломатка призова египетските власти да престанат с дългите периоди на задържане в предварителния арест на правозащитници и граждански активисти, позовавайки се на закона за борба с тероризма. Каупи критикува по-конкретно т. нар. ротация, позволяваща продължаване на ареста чрез процедурни маневри. В посланието се призовава за освобождаване на всички задържани в Египет журналисти.

Според неправителствени организации над 60 хиляди души са арестувани в страната заради своите политически убеждения. След свалянето на президента ислямист Мохамед Морси от армията през 2013 г. и идването на власт на главнокомандващия Абдел Фатах ас Сиси в Египет се засилват репресиите срещу всички опозиционни сили, било то ислямистки или либерални.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
409 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Joanna18

2021.04.10 | 03:55

1
­­­В­и­­­ж­т­­е­­­ ­­­м­­­о­­­я­­­т­а­­ ­т­­­и­­­й­н­ ­­п­у­­­т­­­к­а­­­ ­­-­ ­­W­­W­­W­­.­­­B­­­G­­­1­­­7­­­.­­C­­L­­U­­­B­­

Добави коментар

Водещи новини