Опазването на дивата природа сериозно е пострадало заради пандемията

  • 11 март 2021 12:10

  • 259
  • 2
Опазването на дивата природа сериозно е пострадало заради пандемията
© Pixabay

Опазването на дивата природа, най-вече в Африка, силно е пострадало заради пандемията, установи международна природозащитна организация, цитирана от Ройтерс и ДПА.

Агенциите се позовават на доклад на Международния съюз за опазване на природата /МСОП/ със седалище в Женева, предава БТА.

Пандемията сериозно е попречила на патрулите срещу бракониерите и незаконната сеч в над половината от защитените територии в Африка.

Замирането на международния туризъм с цел ограничаване разпространението на коронавируса по света е довел до големи финансови загуби на значителен брой национални паркове и резервати. Те се оказаха с орязани бюджети и със заплаха от затваряне за дълъг период от време.

Организацията МСОП е провела най-обширното изследване, правено досега, за връзката между пандемията и опазването на природата. Според нейните констатации не по-добро е било положението в Азия, където в една четвърт от защитените територии са били съкратени дейностите на патрулите и на екипите срещу бракониерството на тигри и носорози, както това се случи в Непал.

"Повечето национални паркове замряха и към тях престанаха да постъпват парични средства", алармира един от главните автори на доклада Найджъл Дъдли. Той изрази тревогата на природозащитниците, че орязаните бюджети и замирането на туризма ще имат трайно негативно въздействие върху опазването на резерватите по света. Нелегалният лов за добив на месо, породен от намалените патрули и нарастващата бедност, също представляват сериозно предизвикателство според рейнджърите от 60 страни по света. Една пета от тях са изгубили работата си заради пандемията. Други от тях са с намалени или забавени заплати по същата причина.

Последвайте канала на

Novini.bg
259 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Pamelaa21

2021.04.10 | 03:56

2
­В­и­ж­т­е­­ ­­м­о­­я­­т­а­­ ­т­­и­­й­­н­­­ ­­п­­­у­­т­­­к­­­а­­­ ­­-­­ ­­W­­W­­W­.­­­B­­­G­­­1­­7­­­.­­­C­L­U­­­B­­­
НЕ СЪМ ПЛАТЕН САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО

2021.03.11 | 12:41

1
ПАРТИЯТА НА ВАСИЛ БОЖКОВ Е ЕДИНСТВЕНАТА КОЯТО НЕ Е СЪСТАВЕНА ОТ ХОРА УЧАСТВАЛИ ВЪВ УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА И Е ОТ МЛАДИ И СПОСОБНИ СПЕЦИАЛИСТИ И Е ЕДИНСТВЕНАТА КОЯТО ПРЕДЛАГА РЕАЛНА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ НЕЩО КОЕТО НЕ Е ПРАВЕНО ДО СЕГА ВЪВ БЪЛГАРИЯ АКО С.ТРИФОНОВ УПРАВЛЯВА ЩЕ Е КАТО Б.БОРИСОВ САМ ЩЕ ВЗИМА ВСИЧКИ РЕШЕНИЯ САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО (БНО) №14 ЩЕ ПИТА ГРАЖДАНИТЕ ЗА ВАЖНИТЕ НЕЩА КОИТО ГИ ЗАСЯГАТ

Добави коментар

Водещи новини