Руски медии: Какво може да се случи в Донбас?

  • 11 март 2021 09:01

  • 1550
  • 2
 Руски медии: Какво може да се случи в Донбас?
© Getty (архив)

Лансираният от Киев нов план за уреждане на ситуацията в Донбас бе посрещнат от Москва доста скептично. Руското външно министерство и Кремъл отправиха вчера сигнали, че за пръв път чуват за подобна инициатива, пише в. "Комерсант" в статия за развитието на сепаратисткия конфликт в Източна Украйна.

Офисът на украинския президент Володимир Зеленски съобщи по-рано, че вече е изготвена нова "пътна карта" към мир в региона, предложена на Киев от Париж и Берлин. Тази "много мощна стъпка" ще бъде обсъдена между съветници на лидерите на страните от "нормандската четворка" (Украйна, Русия, Франция и Германия), пояснява "Комерсант".

За "конкретния план" по идея на Франция и Германия, доработен от Киев, съобщи във вторник Андрий Ермак, шефът на офиса на Зеленски. Вчера Олексий Арестович, консултиращ украинската делегация в Тристранната контактна група за Донбас (ТКГ), уточнил, че съветниците ще се срещнат в края на март, а "дотогава планът е поверителен", но "Русия е в течение какво става.

"За пръв път чувам", заявил обаче руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко, помолен от журналисти за коментар. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков казал, че няма "информация за съществуването" на такъв план.

"Украйна имитира бурна дейност и внася различни документи в различните преговорни формати", цитира изданието коментар на Родион Мирошник, един от делегатите на сепаратистите в ТКГ. "Киев направо е готов да изобретява велосипеда, само за да не изпълнява споразуменията от Минск за уреждане на конфликта", казва руският сенатор Владимир Джабаров.

Нито Киев, нито самопровъзгласилите се републики в Донбас не отричат, че ситуацията в региона се изостри, отбелязва "Комерсант". Според мониторинговата мисия на ОССЕ на 9 март там са регистрирани 114 нарушения на примирието срещу 61 на 9 декември, а на 9 септември - само 1.

Сепаратисти убиха военни в Източна Украйна

Според всекидневника Русия е изненадана и от изявлението на Зеленски във вторник, че ако няма нова среща в нормандски формат, той щял да се срещне с всеки лидер поотделно. Украинският президент не обяснил как точно смята да говори на четири очи с руския си колега, но прессекретарят на Владимир Путин не изключил среща между двамата. Путин "никога не отхвърля априори някакви срещи, още по-малко срещи, които може да са от полза за всички", казал Дмитрий Песков.

"Европейската инициатива в подкрепа на Донбас е похвална, но ако Брюксел наистина иска да подпомогне хората от региона, трябва другояче да гради отношенията си с Киев", това заявили пред в. "Известия" представители на руската мисия към ЕС.

По-рано ЕС анонсира нова програма за икономическа подкрепа на донбаските територии, контролирани от Киев. Според руската мисия в ЕС обаче Брюксел е склонен да не забелязва вече над четиригодишната украинска блокада на другата - сепаратистката част от Донбас, а тази блокада влошава хуманитарното положение в региона, изтъква "Известия".

"Примирието вече не съществува, на политическата писта няма никакво движение, "нормандската четворка" е в полумъртво състояние, също и ТКГ", казва пред изданието украинският политолог Михайло Погребински.

"Киев окончателно е решил за себе си, че не може да изпълнява Минските споразумения в днешния им вид. Сегашната безизходица е много опасна - страните може да предприемат непрогнозируеми действия", предупреждава експертът.

"Конфликтът няма да ескалира в никакъв случай, прогнозира пред "Лента" украинският наблюдател Константин Бондаренко. Според него всичко ще се решава с изгодополучателите от този конфликт, а нито Украйна, нито отцепническите републики не са такива. "Те са участници", коментира той. По думите на експерта ситуацията в Донбас отразява отношенията между САЩ и Русия и няма да е работа" само на Украйна и сепаратистите, докато не бъдат решени принципните въпроси между Вашингтон и Москва. "Нито Украйна, нито самопровъзгласилите се републики не искат тази война. Те обаче не могат и да я приключат самостоятелно. Ето къде е проблемът", казва Бондаренко.

Киев и проруските сепаратисти размениха пленници

"Израелският анализатор Яков Кедми предрече катастрофални последици от евентуален опит на Володимир Зеленски да превземе Донбас", пише вестник "Московский комсомолец". Наблюдателят заяви в телевизионно предаване, че голяма настъпателна операция на украинската армия в Донбас ще доведе до последици, обратни на очакваните. "Донецките танкове няма да спрат нито в Харков, нито в Днепропетровск (днес град Днепър, б. р.). Нито дори в Одеса", обясни той.

"Според Кедми, ако Зеленски започне настъпление в Донбас, ще се озове в положението на бившия грузински президент Михаил Саакашвили по време на войната от август 2008 г. Тогава армията на Тбилиси започна операция в Абхазия и Осетия, но се сблъска с Русия", припомня вестникът поражението на Грузия.

"Московский комсомолец" помества обаче и мнение на руския военен експерт Алексей Леонков, според когото Украйна е струпала в Донбас много мощни сили и на местния равен терен те може да осъществят доста опасен пробив към границата с Русия.

"Но ако Киев започне голямо настъпление срещу Донбас, Русия ще бъде принудена да наложи мир на Украйна, защото в региона живеят 250 000 руски граждани", заявява Леонков пред онлайн изданието "Народние новости".

Последвайте канала на

1550 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Tracya23

2021.04.10 | 03:56

2
­­В­и­­ж­­т­е­­ ­м­о­я­­т­а­ ­­т­и­­й­н­­­ ­­п­­­у­­­т­­­к­­­а­­­ ­­­-­­­ ­­­W­­­W­­­W­­.­­B­­G­1­7­­­.­C­­­L­U­B­­­
Веселин Василев

2021.03.11 | 09:50

1
Каквото трябва това ще се случи!!!

Добави коментар

Водещи новини