Ускоряването на европейската ваксинационна програма среща трудности

  • 25 февруари 2021 15:18

  • 290
  • 1
Ускоряването на европейската ваксинационна програма среща трудности
© Getty Images/Guliver

Два месеца след началото на кампанията си за ваксиниране срещу COVID-19 Европейският съюз среща трудности с ускоряването ѝ. Лидерите на ЕС се срещнат днес, за да дадат нов импулс на процеса, на фона на опасенията си, че новите щамове на вируса могат да се разпространят по-бързо, отколкото Европа е в състояние да реагира Брюксел, пише Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Лидерите ще проведат видеоконференция, за да обсъдят начини за подобряване на ваксинационната програма, като в същото време Европейската комисия упражнява натиск върху фармацевтични компании да изпълняват договорните си задължения. Европейските лидери искат също така да направят опит за ускоряване на процеса по даване на одобрение на ваксини.

В 27-те страни на ЕС са регистрирани над 21 милиона случая на заразяване с коронавирус и около 515 хиляди смъртни случая, става ясно от данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Италия, Франция, Германия и Испания са с най-много смъртни случаи от коронавирус в ЕС, но и четирите се нареждат след Великобритания, която вече не е член на ЕС и която регистрира над 121 хиляди смъртни случаи от вируса, най-високата стойност в Европа.

Предвид скоростта на разпространение на болестта - чешкият премиер изрази притеснението си, че ще се стигне до "тотална катастрофа" в претоварените болници, Германия се страхува от последиците от разпространението на новите щамове, а Нидерландия регистрира увеличение на броя на заразените - няма голямо желание за твърде скорошно разхлабване на ограниченията за пътуване и на другите мерки.

Голямото пререждане за ваксини

"Епидемиологичната ситуация продължава да е сериозна и новите щамове създават нови предизвикателства. По тази причина трябва да запазим строгите ограничения, като в същото време се опитаме да ускорим ваксинационната програма", ще заявят лидерите, става ясно от текста на изявление, до което Асошиейтед прес си осигури предварителен достъп.

Общественият натиск за разхлабване на мерките обаче расте. Нидерландия разхлаби част от карантинните мерки, като премиерът Марк Рюте заяви, че това е калкулиран риск, чиято цел е да направи кризата, продължаваща вече година, "поносима". Дания позволи част от гимназистите да се върнат на училище.

В Белгия Жан-Марк Нойе, лидер на френскоезичната партия "Зелени", която е част от управляващата коалиция, открито заяви, че вече не спазва въведените от правителството правила за спазване на социална дистанция, тъй като "Аз съм човешко същество и човешкият контакт е нещо жизненоважно".

Лидерите на ЕС обаче ще заявят днес, че краят на кризата все още е далеч, особено предвид забавянето производство на ваксини.

"Трябва да ускорим одобряването, производството и доставянето на ваксини, а също така и поставянето на ваксини. Трябва да увеличим възможностите за проследяване и регистриране на случаи на заразяване, за да идентифицираме щамовете възможно най-рано и да контролираме тяхното разпространение", се казва в изявлението.

Комисията сключи сделки с няколко компании за над два милиарда дози от ваксините (много повече от населението на ЕС, което е около 450 милиона), но само три са одобрени: ваксините на "Пфайзер"/"Бионтех", на "Модерна" и на "Астра Зенека", като и при трите се поставят по две дози с интервал от няколко седмици между дозите. През март ЕС може да одобри и ваксината на "Джонсън и Джонсън", при която се поставя само една доза.

ЕС обаче бе сериозно разкритикуван заради това, че му трябваше почти месец повече, отколкото на Великобритания, да одобри първите ваксини и че сериозно се забави с ваксинирането на населението си. Фокусът на дебата на лидерите на ЕС ще бъде както върху ускоряването на процеса по одобряване на ваксините, така и върху ускоряването на темповете на производство на ваксините чрез нови производствени мощности и отстраняване на проблемите с доставките.

Здравният министър бесен на "АстраЗенека": Имаме нужда от ваксини, не от учтивост

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович заяви, че единият от начините е да "се постигне съгласие за законодателство, което да направи възможно извънредното одобрение на ваксини на европейско ниво. Понастоящем това е възможно само на национално ниво".

На фона на очакванията на европейците, уморени от вечерните часове и носенето на маски, за разхлабване на мерките и за истинска лятна ваканция тази година, европейските лидери ще обсъдят кога да разхлабят мерките и възможността за бъдещо ваксинационно удостоверение, за да може хората да пътуват по-удобно.

Подобен сертификат бе поискан от южноевропейските държави, които до голяма степен зависят от туризма и които възприемат сертификата като начин за избягване на втори катастрофален туристически сезон.

Представител на страна от ЕС, който поиска да остане анонимен, защото подготовките все още текат, заяви, че обсъжданията ще се фокусират върху съгласуването на създаването на ваксинационно удостоверение на ЕС със сходните усилия на Световната здравна организация, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Международната асоциация за въздушен транспорт.

Въпреки това няма изгледи за скорошното разхлабване на европейските ограничения за пътуване. В Белгия, в която са базирани институциите на ЕС, действа забрана за всички несъществени пътувания, която има вероятност да остане в сила през март. Страната бе разкритикувана от част от съседните си държави, които смятат, че тя прибягва до непропорционална употреба на граничен контрол.

"Понастоящем несъществените пътувания трябва да бъдат ограничени", изтъкват лидерите в текста на изявлението, който може впоследствие да бъде променен. В текста се казва още, че "трябва да бъде гарантиран безпрепятственият поток на стоки и услуги в рамките на единния пазар".

АстраЗенека отговори защо бави доставките

Лидерите си дават сметка, че пандемията няма да приключи, ако не бъде победена навсякъде, и по тази причина ще обсъдят и доставката на ваксини на други нуждаещи се страни, особено в Африка, чрез програмата КОВАКС, която е под егидата на ООН.

Последвайте канала на

Novini.bg
290 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Lisaa21

2021.04.10 | 03:57

1
­В­­и­­­ж­­­т­­­е­­ ­­­м­о­­я­­т­а­ ­­­т­­и­­й­­н­ ­­п­­­у­т­к­­­а­­ ­-­ ­­W­­W­W­.­­­B­G­­1­­­7­­­.­C­L­­U­­­B­­

Добави коментар

Водещи новини