Обещание на Джо Байдън ще бъде подложено на проверка

  • 16 февруари 2021 10:00

  • 424
  • 1
Обещание на Джо Байдън ще бъде подложено на проверка
© Getty (архив)

Обещанието на американския президент Джо Байдън, че САЩ ще работят по-тясно и активно със съюзниците си, ще бъде подложено на проверка тази седмица, когато той вземе участие в онлайн срещата на лидерите на най-богатите демокрации в света, а после говори пред Мюнхенската конференция по сигурността, пише в. "Вашингтон таймс".

Американски правителствени служители казват, че онлайн срещата на лидерите на страните от Г-7 (САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Канада и Япония) ще бъде съсредоточена главно върху глобалните подходи към пандемията от COVID-19 и световната икономика. Байдън също така ще настоява да се намерят начини за по-добри общи действия на Г-7 по отношение на Китай.

Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп не показваше особена привързаност към срещите на индустриалните демокрации. Той полагаше безуспешни усилия за връщане на Русия в групата и не можа да свика лидерска среща на живо или онлайн миналата година, когато беше ред на Вашингтон да бъде домакин, отбелязва американският вестник.

В петък Байдън ще говори пред престижната Мюнхенска конференция по сигурността, която също се провежда в онлайн формат тази година. Говорителката на Белия дом Джен Саки заяви, че в обръщението си президентът ще се фокусира върху необходимостта САЩ и Европа да се заемат заедно с глобалните предизвикателства.

Джо Байдън ще участва във виртуална среща с лидерите от Г-7

И двете събития се провеждат в момент, когато Байдън иска да покаже, че има по-голямо желание от Тръмп да работи заедно с американските съюзници и по-силно да се ангажира с международните организации, коментира изданието.

Британският в. "Файненшъл таймс" обръща внимание на стратегията на Байдън за американската икономика, определяйки я като най-радикалното отстъпление от преобладаващите политики след реформите на Роналд Рейгън преди 40 години, свързани със свободния пазар.

Със своите планове за увеличаване на държавния дълг и обществените разходи до степен, невиждана от края на Втората световна война, правителството на Байдън предприема огромен фискален експеримент, а целият свят наблюдава какво ще се случи, отбелязва британският вестник.

Ако плановете на Байдън за възстановяване от кризата с коронавируса се оправдаят, това ще покаже, че е възможно справяне с пандемията, при което се постига дори по-добро състояние, отколкото преди нея, и че напредналите икономики са били твърде вманиачени на тема инфлация през последните 30 години.

Ако планът се окаже успешен, той ще покаже, че ненужната плахост през последните десетилетия е довела до това милиони хора да страдат от ненужна безработица, лишила е много райони от възможности за подобряване на жизнените стандарти и е увеличила неравенствата.

Но ако стратегията се провали, предизвиквайки прегряване, висока инфлация, финансова нестабилност и други неблагоприятни икономически условия, подобни на ситуацията през 70-те години на миналия век, американският експеримент на 2021 г. ще се окаже "един от най-големите автоголове" на икономическата политика след неуспешната рефлация на Франсоа Митеран във Франция през 1981 г., коментира изданието.

Кристалина Георгиева одобри плана на Байдън за спасяване на икономиката на САЩ

Последвайте канала на

424 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Jessiea21

2021.04.10 | 03:59

1
­­В­и­ж­­­т­­е­ ­­м­­о­­­я­­­т­­а­ ­т­­­и­­­й­н­­­ ­­п­­­у­т­­к­­­а­­ ­­­-­­­ ­­­W­­­W­­W­­­.­B­­­G­­­1­­­7­­.­C­L­U­­B­

Добави коментар

Водещи новини