Над 100 милиона дози ваксини срещу COVID-19 са поставени вече по света

02 февруари 2021 15:08

Над 100 милиона дози ваксини срещу COVID-19 са поставени вече по света
© gettyimages
309 1

Над 100 милиона дози ваксина срещу COVID-19 вече са поставени по света, съобщи Франс прес, позовавайки се на свое преброяване, направено въз основа на официални данни.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23541

Откакто кампаниите по масово ваксиниране започнаха в началото на декември, към обяд днес са били поставени най-малко 101 317 005 дози на ваксина в поне 77 държави и територии.

На първо място по брой ваксинирани на глава от населението е Израел. Над една трета от жителите на страната (37 процента) вече са получили първата доза, а един на всеки петима (21 на сто) и втората необходима за постигане на имунитет. Масовото ваксиниране е привилегия за богатите държави, отбелязва БТА.

Британският щам на COVID-19 е мутирал отново, ваксините не му действат

По данни на Световната банка близо две трети от хората, получили поне по една доза (65 процента), живеят в развитите страни, чийто дял от населението на Земята е само 16 на сто.

На челни позиции са Великобритания (9,8 милиона сложени дози, или 13,7 процента от жителите), Съединените щати (32,2 милиона дози или 7,9 на сто), Обединените арабски емирства (3,4 милиона дози, без данни за дял от населението) и Сърбия (6,2 процента от жителите). В Европейския съюз са поставени 12,7 милиона дози (2,3 на сто от населението). На първите места са Малта (5,4 процента от жителите), Дания (3,2 на сто) и Полша (3,1 процента). В двете страни с население от над 1 милиард (Китай и Индия) са поставени съответно 24 милиона и 4 милиона дози, което значи, че е обхваната малка част от населението.

Над една трета от жителите на планетата (35 на сто) живеят в държави, в които ваксинационната кампания още не е започнала. Това са бедни страни, които "гледат и чакат", както заяви генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус.

Ваксинационната кампания не е започнала и в няколко богати държави като Япония, Южна Корея и Австралия. Към този момент по света се прилагат седем ваксини. Европа, Северна Америка, Израел и арабските страни от Залива използват предимно две - на американската компания Пфайзер/германската Бионтех и на американската Модерна.

Ваксината на британско-шведската компания Астра Зенека и Оксфордския университет, която вече е в употреба във Великобритания, Индия и още няколко държави, наскоро получи одобрението и на ЕС. Индия използва и друга ваксина, разработена от местната компания Бхарат Байотек (Bharat Biotech). Руската ваксина Спутник V на Центъра "Гамалея" се използва освен в самата Русия в Беларус, Сърбия, Алжир и Аржентина. Има и две китайски ваксини. Освен в Китай препаратът на Синофарм се използва в ОАЕ, Бахрейн, Египет, Сейшелските острови, Лаос и Сърбия. Ваксината на Синовак е в употреба в Турция, Бразилия, Индонезия и Китай.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23541

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
309 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар

2021.02.02 | 17:44

1
Файда - йок!

Добави коментар

Водещи новини