Генералният секретар на ООН призова за глобални правила за социалните медии

29 януари 2021 07:30

Генералният секретар на ООН призова за глобални правила за социалните медии
© Pixabay
300 0

Генералният секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно призова за глобални правила, с които да се регулира дейността на мощни социални медии като Туитър и Фейсбук, предаде Асошиейтед прес.

В отговор на въпрос в четвъртък Гутериш заяви, че смята, че не би трябвало да има компания, която да има властта да реши дали например профилът на тогавашния президент на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския трябва да бъде закрит. Генералният секретар каза, че по-скоро трябва да бъде създаден "механизъм, в който съществува регулаторна рамка с правила, които позволяват това да бъде направено в съответствие със закона".

Акаунтът на Тръмп в Снапчат ще бъде блокиран

"Не мисля, че ние можем да живеем в свят, в който твърде много власт е дадена на ограничен брой компании", подчерта Гутериш на пресконференция.

По-рано през този месец Туитър прекрати 12-годишното присъствие на Тръмп и закри профила му, като по този начин прекъсна пряка линия на комуникация с неговите 89 милиона последователи. Фейсбук и Инстаграм блокираха Тръмп.

Туитър заяви, че публикациите на Тръмп могат да провокират насилие след бунта на негови привърженици в Капитолия във Вашингтон на 6 януари. Консерваторите обвиниха компаниите в цензура и нарушаване на Първата поправка на американската конституция за свободата на словото.

На пресконференцията в четвъртък Гутериш каза, че е "особено обезпокоен" от властта на компаниите, които управляват социалните медии. Той посочи "обема на информацията, която се събира за всеки от нас, отсъствието на контрол върху (....) данните, свързани с нас самите, факта, че тези данни могат да бъдат използвани не само за търговски цели за продажба на рекламни компании (....), но също така да променят нашето поведение и рисковете това да бъде използвано и от политическа гледна точка за контрол на гражданите на страните".

Генералният секретар на ООН каза, че това "изисква сериозна дискусия" и че това е една от целите на неговата "пътна карта за дигитално сътрудничество", обявена миналия юни.
 

Novini.bg
300 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини