Британците - изолирани от Европа. Така ли ще изглежда Брекзит без сделка?

  • 22 декември 2020 14:28

  • 5239
  • 8
Британците - изолирани от Европа. Така ли ще изглежда Брекзит без сделка?
© Pixabay

Обединеното кралство е сред най-тежко поразените от коронавируса страни в Европа. Броят на жертвите е огромен. И сега, само дни преди края на тази ужасна година, се разпространява нов вариант на Sars-CoV-2, който бил още по-заразен.

Последствията вече могат да се видят по летищата, гарите и пристанищата: движението от Великобритания към "Европа" засега е прекратено, хора и стоки не се превозват.

Увертюра към Брекзит без сделка?

Това със сигурност не е онази "блестяща изолация", която е залегнала преди век и половина в основите на британската външна политика и която заема видно място в политическия фолклор на кралството. Прекъсването на транспортните връзки като средство за предотвратяване на разпространението на мутиралия вирус изглежда необходимо. Още повече на фона на неизвестността - все пак опасностите не могат да се преценят точно. Тази крачка обаче не бива да е основание за злорадство по отношение на тази форма на изолация, макар и да става дума за остров.

Какво се случва в Лондон след рязкото затваряне заради новия щам на COVID-19

И все пак: не е изненада, че на големите задръствания от камиони се гледа като на увертюра към това, което би сполетяло страната, ако преговорите за сделка с ЕС не доведат доникъде и след края на преходния период не се постигне споразумение. Това, че правителството на Джонсън казва, че хората не би трябвало да се безпокоят за гарантирането на доставките, е разбираемо. Но вече се вижда до каква степен са уязвими те. И то не в рамките на някакви експериментални условия, а в рамките на една голяма епидемиологична криза. Преувеличено или не: опасенията от проблеми със снабдяването с храни вече са факт.

Това би било чудесен коледен подарък. Без ирония.

Ковид-19 и Брекзит - в момента за много граждани на Обединеното кралство излизането от ЕС вероятно изглежда като отвличане на вниманието от битката срещу пандемията. И с право. Милиони граждани в ЕС вероятно се чувстват по същия начин. Но това не освобождава политиците от двете страни на Ламанша от тяхната отговорност да ограничат максимално щетите, съпровождащи Брекзита. Да, "сделка" трябва да има. Това би било чудесен коледен подарък. И още нещо: би могло да се помисли поне малко и за удължаването на преходния период.

Последвайте канала на

Дойче веле
5239 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Moше

2020.12.23 | 19:00

8
Ние не забравяме. Великите Британци отказаха да се подчинят на нашият дългосрочен проект за масово заробване "Европейски Съюз". Няма да простим. Тепърва сме им подготвили още по-досадни изпитания.

2020.12.22 | 17:25

5
2016 та година: референдум. 2020 та година: Резултат.

2020.12.22 | 18:44

7
референдом под натиск на инкасо мафията под фалшив предлог на настроенията

2020.12.22 | 18:42

6
И със зделка пак така ще изглежда и на единия дpyгия бряг
Ама

2020.12.22 | 16:25

4
Всичко това е политика,ама голяма политика!Много са си добре хората там!
НЕПОДКРЕПЯМ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ

2020.12.22 | 15:50

2
СЪЗДАВАЩАТА РЕКЕТ РЕПРЕСИИ ХАОС КОРУПЦИЯ И ПРАНЕ НА ПАРИ ПАРТИЯ ГЕРБ И ПАРИИТЕ НА ФАШИЗМА И РАЗЕДИНЕНИЕТО ВМРО, НФСБ и Атака ПОБЕДИХА ПРОТЕСТА ХОРАТА ВЕЧЕ НЕ ПРОТЕСТИРАТ ЖАЛКО ЗА ТЕЗИ КОИТО ОСТАНАХА БЕЗ РАБОТА И БЕЗ БИЗНЕС ЗАЩОТО ФИРМИТЕ ИМ ФАЛИРАХА А И НЕ УСПЯХА ДА СИ ИЗПЛАТЯТ КРЕДИТИТЕ И СЕГА БАНКИТЕ ЩЕ СЕ РАЗПРАВЯТ СЪС ТЯХ НО СЪС БЕЗДЕЙСТВИЕ И МЪЛЧАНИЕ НЯМА ДА ПОБЕДИМ НИТО ФАШИЗМА НА О.П НИТО МУТРАТА ОТ БИВШАТА СИК КОЯТО УСПЯ ДА ОТКРАДНЕ МИЛИАРДИ ЕВРО OT НАС И ОТ ОСТАНАЛИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ГРАЖДАНИ И ТАКА СЪЗДАДЕ ТАЗИ КРИЗА
Вашето име

2020.12.22 | 16:08

3
Всъщност кризата е комбинация от обстоятелства, като едно от тях е пандемията, но то е само продължение. Основно обстоятелство е БКП, Иван Костов, царя дето си оправи имотите за 800 дни, г-жа Техноимпекс, 3-та натровени боклука, ДПС, ДеБъ, фигуранта, Делянчо, Домусчо, Цветан Цветанов, Цветан Василев, Васил Божков, сестра Галева, Копейкин, ГЕРБ също, но недей да извърташ нещата както ти е угодно, боте. Всеки ще си понесе последствията, и НИКОЙ няма да избегне съдбата си, рано или късно. Ти гледай да ти е пълна купичката, докато не станеш излишен за господарите си.
Подарък?!

2020.12.22 | 14:53

1
Нали това искаха островитяните? Но как ли се чувстват ония, които бяха против излизането от ЕС?

Добави коментар

Водещи новини