Русия и Китай поставиха под съмнение идеята за постоянно място на Германия в Съвета за сигурност

17 декември 2020 10:42

Русия и Китай поставиха под съмнение идеята за постоянно място на Германия в Съвета за сигурност
© Getty (архив)
2242 5

Видеоконферентно заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на Сирия, стана сцена на размяна на остри реплики между Германия, от една страна, и Русия и Китай, от друга, предаде Франс прес.

Москва и Пекин дори поставиха под съмнение идеята да бъде дадено на Берлин постоянно място в Съвета за сигурност с право на вето. "Много е цинично да се изразява съжаление, че хуманитарните стоки не може да влизат в Сирия след наложеното през юли от Русия и Китай затваряне на входни пунктове, каза германският постоянен представител в ООН Кристоф Хойсген. Той призова Москва и Пекин да спрат да се оплакват от санкциите и вместо това да разрешат отварянето на повече сирийски гранични контролно-пропускателни пунктове за необходимите храни и лекарства.

Това бе последното участие на Германия в заседание на Съвета за сигурност на Сирия. Двугодишният мандат на страната като непостоянен член на съвета изтича на 31 декември, отбелязва АФП.

"След две години присъствие в Съвета за сигурност, ние трябва да бъдем честни: този съвет изостави сирийския народ", каза германският постоянен представител в ООН. Той подчерта, че Русия не само поддържа сирийския президент Башар Асад, но и самата тя допринася за страданията и смъртта на хора.

ООН предупреждава за сериозна криза в Либия

"Ако Съветът за сигурност е изоставил Сирия, то вината е на "лицемерното поведение" на Германия и на Запада като цяло", отговори руският заместник-постоянен представител в ООН Дмитрий Полянски. "Превърнахте тази среща във вашата лебедова песен, но да ви кажа честно, няма да ни липсвате", се обърна Полянски към Хойсген.

Руският дипломат отбеляза, че благодарение на германския постоянен представител голям брой членове на ООН, които твърдяха, че Германия би трябвало да бъде постоянен член на Съвета за сигурност, сега си задават въпроси, питайки се дали трябва да бъде позволен толкова цинизъм в Съвета.

Иронизирайки лекцията на германския дипломат, китайският участник в заседанието Яо Шаоцзюн увери, че хуманитарните проекти в Сирия са блокирани заради санкциите, наложени на тази страна от ЕС и САЩ. "Ако Германия иска да стане част от Съвета за сигурност, пътят ще бъде труден. Представянето на Германия в Съвета за сигурност не отговори на очакванията на света и на очакванията на Съвета", подчерта китаецът.

2242 5

Свързани новини

Коментари (5)

Добави коментар

2020.12.17 | 18:20

91581
Китай и Рисия така дyшиха България и изнудваха за кредитните пазари

2020.12.17 | 13:38

91202
Защо само тия красавци ( петте постоянни членки на ООН) ще решават ( или.. нерешават е по точния израз. Щото при вето на дори единия член, всичко е дотам) А колкото до Германия... чак след 2г. към края на мандата си ли го разбраха това за Сирия?
Не разбрах

2020.12.17 | 17:56

91555
А защо само красавците от Г7 ще налагат мнението си.
Justitia enum Tracia

2020.12.17 | 11:34

91049
Какво постоянно място в Съвета за сигурност към ООН за една страна, виновна за двете световни войни. На Германия трябва ежедневно да ѝ бъде напомняно за престъпленията на миналото.

2020.12.17 | 11:52

91082
Съгласен. Но какво да кажем за Русландия? 45 години окупирала половин европа и избила повече хора и от оня австриец с мустачките. Или за Китай, където още се използва робски труд. А сега разработва биологични оръжия и съсипва целия свят. Нали не мислиш, че това е първия изяден прилеп там. Те ли имат по-голямо право да са постоянни членове?

Добави коментар

Водещи новини