Слънцето изригна най-силно от години

  • 03 декември 2020 11:32

  • 1162
  • 0
Слънцето изригна най-силно от години
© Getty Images

Специалисти регистрираха най-силното изригване на Слънцето от три години, съобщи в. "Индипендънт".

Изригването в неделя е от клас М4.4 - втория най-висок. То е предизвикало ултравиолетова и рентгенова радиация, която е йонизирала горната част на земната атмосфера.

Слънчевите изригвания са класифицирани като А, В, С, М и Х с четири подкласа. Клас А е фонов. Следващите се увеличават по сила подобно на скалата на Рихтер, като всеки клас е 10 пъти по-мощен от предишния, предаде БТА.

НАСА: Слънцето навлезе в нов цикъл

Макар и изригването да е било най-силното от години, то е забелязано само от специалистите. Радио оператори и мореплаватели може да са отчели странен ефект на честоти под 20 MHz, написа д-р Тони Филипс от SpaceWeather.

Възможно е това да се дължи на самото Слънце, което е блокирало част от радиацията. Според д-р Филипс мястото на изригването е зад югоизточната част на звездата и тя е засенчила част от него. Затова е възможно изригването да е било и от най-високия клас Х.

Ако плазмата и съпътстващото я магнитно поле от короналното изхвърляне на маса беше достигнало Земята, щяхме да преживеем силна геомагнитна буря. Тъй като петното на Слънцето, от което е изригването, ще се завърти към нас за няколко дена, възможно е това да стане през следващите седмици.

През септември Слънцето навлезе в нов цикъл, което обикновено увеличава изригванията. Слънчевата активност ще продължи да нараства до юли 2025 г., когато звездата ще достигне следващия си максимум по средата на 11-годишния цикъл.

Предишното изригване от клас М беше през юни, но то беше по-слабо. Няколко часа по-късно имаше изригване от клас С.

Novini.bg
1162 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини