САЩ гарантираха своите запаси от ваксина срещу коронавируса и сега трябва да помогнат на бедните страни

Съединените щати гарантираха своите запаси от ваксина срещу коронавируса и сега трябва да помогнат на бедните страни, пише в редакционен материал в. "Вашингтон пост".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18927

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус предупреди през август, че нито едно страна не може да си позволи сама да се бори с пандемията от коронавируса. "Страните вече зависят от световните мрежи за доставка за всичко (като се започне от тестовете за диагностициране и се стигне до предпазните облекла) и трябва да избегнат "ваксинния национализъм", припомня думите на Тедрос американското издание.

По време на виртуалната си среща миналия уикенд лидерите на Г-20 потвърдиха решимостта си да не укриват животоспасяващи ваксини и заявиха: Ще положим всички необходими усилия за гарантиране на всички хора на справедлив достъп до ваксината, която да бъде на разумна цена.

"Ваксините вече са напът да станат реалност и богатите държави по света се погрижиха за собствените си нужди, като подписаха договори за покупка на стотици милиони дози. Ами бедните страни? КОВАКС, световната инициатива за гарантиране на справедлив достъп до ваксина, може да реши техните проблеми, но само ако събере достатъчно средства през следващата година. Това е най-добрата възможност за света да помогне на по-бедните страни да се справят с пандемията", отбелязва "Вашингтон пост".

Ген. Венцислав Мутафчийски: Ваксините вече са на прага

Към настоящия момент 92 икономики с ниски доходи очакват да получат помощи чрез финансовия механизъм на КОВАКС.

Деветдесет и седем икономики с по-високи доходи са се записали като самофинансиращи се членове на КОВАКС. Идеята е да бъде обединена покупателната способност на страните и да бъде гарантирано, че всички страни ще получат ваксини, включително и най-слабо развитите. КОВАКС има за цел да бъдат гарантирани два милиарда дози за ваксинирането на 20 процента от населението на страните, участващи в инициативата, до края на 2021 г. Тези ваксини са достатъчни за защитата на здравните работници, които се борят на първа линия с пандемията, и за хората в най-уязвимо здравословно състояние. За да бъде инициативата успешна, са необходими 7,8 милиарда долара.

Китай и Русия също разработват свои ваксини. Те разполагат със собствени регулаторни процедури на национално ниво, но за да бъдат използвани техните ваксини в световен мащаб чрез КОВАКС, те трябва да покрият международните стандарти и СЗО да одобри качеството, сигурността им и начина, по който влияят на заболяването. Двете страни могат самостоятелно да пласират ваксините си. Китай се присъедини към инициативата КОВАКС, което ще му позволи да се ползва с ваксини, получени чрез нея, но Русия не се присъедини.

Руски научен център създава ваксина едновременно срещу коронавирус и морбили

Сред големите дарители на финансовия механизъм на КОВАКС са Великобритания, Канада, Германия и Саудитска Арабия.

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън трябва да включи САЩ към финансовия механизъм на КОВАКС, призовава "Вашингтон пост". "Надяваме се също Байдън бързо да върне САЩ в СЗО", изразява надеждата си редакционната колегия на американския вестник.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18927

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Избрано от Интернет