Броят на жертвите на тероризма по света намалява

Атаките, мотивирани от дясна екстремистка идеология, бележат значителен ръст в Северна Америка, Западна Европа и Океания през последните години, показва годишният Индекс на глобалния тероризъм, предаде ДПА, цитирани от БТА.

Според изследването на Британския институт за икономика и мир (IEP) броят на крайнодесните атаки е нараснал с 250 процента в посочените региони от 2014 г. насам, а броят на жертвите на подобни терористични нападения се е увеличил със 700 процента. Само през 2019 г. те са били 89.

"С навлизането ни в ново десетилетие виждаме появата на нови заплахи от тероризъм. Възходът на крайнодесните на Запад и влошаването на положението в Сахел са ярък пример за това", каза Стив Килелеа, изпълнителен директор на института.

Десет загинали при катастрофа на два афганистански военни хеликоптера
Атаките на по-малки групи, симпатизиращи на групировката "Ислямска държава" (ИД), се увеличават и в Субсахарска Африка, и в Европа, за което свидетелстват последните терористични атаки във Франция и Австрия, каза експертът.
Броят на жертвите на тероризма по света обаче спадна с почти 60 процента през последните пет години до 13 826 за 2019 г., което е 15-процента по-малко спрямо предишната година, сочи изследването.

Коментари

  1. 2020.11.26 | 06:51
    Следва ли че след 6 и половина години ще изчезне въобще?..
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Избрано от Интернет