Абсурд е да се твърди, че македонският език е просто диалект на българския

Бойко Борисов с право напомни неотдавна, че през 2006 година неговата партия ГЕРБ бе създадена със солидна помощ от Германия - предимно от страна на фондация „Ханс Зайдел“, която е свързана с баварския ХСС. Дори името на партията бе измислено от съветниците на ХСС.

Неоправдани надежди

Причината: на Запад търсеха някаква алтернатива, след като се видя, че и след приемането в ЕС през 2007 година България си остана затънала в блатото на корупцията и престъпността. Надежди се възлагаха не само на Бойко Борисов, но и на пробивния Цветан Цветанов, който дълго време беше дясна ръка на някогашния кмет на София, а след изборната победа на ГЕРБ през 2009 зае поста вътрешен министър. Междувременно Цветанов, който също се оказа замесен в корупция, пое по собствен път, а равносметката от дългогодишното управление на ГЕРБ е отрезвяваща. Макар и да се подмладиха, елитите в страната си останаха де факто същите. И продължават да поделят помежду си не само богатствата на страната, но и средствата от ЕС. Нищо чудно, че последният доклад за напредъка на България рисува мрачна картина. Учудващ е само фактът, че докладът от предишната година беше значително по-оптимистичен. Нима ситуацията се влоши само за една година?

Искра Михайлова: България пропусна да обясни в ЕС позициите си спрямо Скопие

Тази година видяхме как месеци наред десетки хиляди хора в България протестираха срещу правителството. И макар да не успяха да го разклатят истински, победата на ГЕРБ на следващите избори никак не е сигурна. За да запази властта си, Борисов се нуждае от съюзници. И ги открива в лицето на "Обединените патриоти", които могат да се надяват на сравнително малка, но стабилна подкрепа сред избирателите. Затова наблюдателите смятат, че решението за блокада на преговорите за еврочленство на Северна Македония е ръководено предимно от вътрешнополитически съображения.

България настоява Северна Македония официално да признае, че македонският език е просто български диалект. Това обаче де факто помага на националистическата опозиция в Северна Македония в лицето на ВМРО-ДПМНЕ, която сега триумфира, че премиерът Зоран Заев отново няма да успее да започне преговори за членство в ЕС.

А твърдението, че македонският език е само диалект на българския, едва ли може да бъде надминато в своята абсурдност. Както днешният български език се е оформил с възникването на държавността като стандартен език на базата на различни диалекти, така и македонският е бил създаден след края на Втората световна война от книжовника Блаже Конески на базата на многобройни диалекти, които са били говорени на територията на днешна Северна Македония. Да, вярно е, че македонският като официален език е възникнал сравнително късно, но той е също толкова значим, колкото и останалите по-късно кодифицирани национални езици в Европа.

Един пример: днешният стандартен норвежки език Bokmaal е възникнал през 19 век на базата на по-стария Riksmaal, а след независимостта на страната през 1905 година и на базата на езика, говорен в новата столица Кристиания (Осло). Дотогава в Норвегия са писали на датски език. Но днес никой не поставя под въпрос съществуването на норвежкия език.

Обидно и провокативно

Затова искането на България към Северна Македония е обидно, провокативно, ненаучно, нереалистично. Едно твърде прозрачно начинание, мотивирано от вътрешнополитически причини. А германското правителство трябва да използва своето европредседателство, за да убеди българската власт и най-вече премиера и лидер на ГЕРБ, в чието име фигурира определението „европейско“, да поемат своята отговорност пред Европа и да оставят на експертите да решават спорове за историята и езика. Политическият елит в България би трябвало да се погрижи за нещо съвсем друго - да си напише най-сетне домашните в борбата срещу корупцията.

Автор: Гудрун Щайнакер - зам.-посланик на Германия в София от 2006 до 2009 година и посланик в Скопие от 2011 до 2014 година. От 1991 до 1995 година е работила и в германското посолство в Норвегия.

Коментари

 1. 2020.11.23 | 19:04
  Дайте ми адреса на тоя Гудрун Щайбаков да му подаря една История славяно българска или славно българска с посвещение, да си я чете всеки ден и да помни, че когато е написана Старобългарската азбука, германският крал е говорил на немски само с конете си.
 2. 2020.11.22 | 00:43
  Дали е научно обосновано и приемливо в Австрия да ползват "австрийски"?
 3. 2020.11.21 | 17:38
  Ей,макета :Изтегляйте с ляв мигач към Албания,там ви е мястото!
 4. 2020.11.21 | 00:10
  Историята е написана с кръвта на нашите деди и прадеди.Написана е и с помощта на чужди летописци.Западните журналисти и политици трябва да прочетат История на Балканите.Не трябва да я променяме,не можем да я променим защото нашите предци ще се обърнат в гроба .И децата знаят че Македония е била част от България и македонският език е български диалект.Това е истината,самата истина единствената истина.
 5. 2020.11.20 | 23:10
  Историята на "македонеца" Паисий Хилендарски е достатъчна. Втрещен останах от македонската уикипедия - дори Паисий е македонец
 6. 2020.11.20 | 23:07
  „О, неразумни и юроде! Поради что се срамиш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш но своя език? Или българите не са били славни и прочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци. От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели. Така от целия славянски род били най-силни и най-почитани и първите славянски светци и просияли от българския род и език, както и за това подред написах в тая история.”
 7. 2020.11.20 | 22:04
  До кога ще ни занимавате с "размишленията" на този нагъл и безумен изрод, с претенции за експертност
 8. 2020.11.20 | 15:39
  Не може някаква си госпожа , която НЯМА никаква представа от историята ни , да дрънка глупости и още по - малко пък да дава съвети !!!!!!!!!!!!! Да седне някъде в ъгъла , да си бърка в носа и да помисли , защо името Хасан се среща по - често от Ханс в така наречената --- перфектна Германия !!!
  1. 2020.11.20 | 17:19
 9. 2020.11.20 | 15:02
  няма македонско няма болгарско
  1. 2020.11.20 | 17:13

   а какво има?

 10. 2020.11.20 | 17:12
  гудрун шайнакер сега за кого работи?
 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Избрано от Интернет