ЕС отчита нужда от 38 млрд. долара за подкрепа на бедните страни в пандемията

  • 20 ноември 2020 14:19

  • 179
  • 0
ЕС отчита нужда от 38 млрд. долара за подкрепа на бедните страни в пандемията
© Getty (архив)

За оказване на помощ на слаборазвитите и бедните страни по света за справяне с пандемията от COVID-19 ще бъдат необходими около 38 милиарда долара. Това заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в навечерието на срещата на Г-20 под председателството на Саудитска Арабия, предаде БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

Тя отбеляза, че от тази сума четири милиарда долара вече са осигурени. От насочените към осигуряване на лекарства и защитни средства 1,8 милиарда долара ЕС е допринесъл с 800 милиона евро, добави фон дер Лайен.

По нейните думи на предстоящата виртуална среща на Г-20 ще бъдат обсъдени въпросите за пандемията, отражението за икономиката, опазването на околната среда и помощта за бедните в борбата с новата болест. Фон дер Лайен съобщи, че догодина Г-20 под председателството на Италия се очаква да одобри свикване на международен здравен форум, към който САЩ да се присъединят, въпреки първоначалния отказ.

Председателят на ЕК изрази задоволство от намерението на бъдещото ръководство във Вашингтон САЩ да се върнат към изпълнение на Парижкото споразумение.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел допълни, че на срещата на Г-20 в следващите дни ще бъде обсъдено сключването на международен договор за пандемиите, който да предвижда по-добра и бърза съгласуваност на действията за пресичане на разпространението на зарази.

Фон дер Лайен заяви в отговор на въпрос на пресконференция, че властите в ЕС тепърва ще преценят дали да последват становището на Световната здравна организация да не се прилага лекарството ремдесивир при лечение на COVID-19. Няма да влизам в научен спор, добави тя, без да отговори дали осигурените от ЕС количества от лекарството може да бъдат върнати на производителя от САЩ "Гилиъд".

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
179 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини