Блясъкът на чистия идиот

  • 06 ноември 2020 15:18

  • 7079
  • 0
Блясъкът на чистия идиот
© Pixabay

Като опознаеш хората и започваш да си задаваш много въпроси. Като опознаеш хората ИСТИНСКИ, си ОТГОВАРЯШ на много въпроси. 

Преди си казвах: „Хората не може да са толкова тъпи!“

Днес си казвам: „Вероятно всеки сериен убиец е имал опит като журналист, социален работник или лекар някога в живота си и е опознал хората добре…“

И, ако си мислиш, че особено много „прогресираме“ и сме поумнели и знаем/можем повече, поразмишлявай над това: преди 50 години „Ръководството на потребителя“ на новозакупен автомобил е съдържало инструкция как да си настроиш сам винтилите; и жигльора на карбуратура за обогатяване или обедняване на горивната смес. Днес съдържа инструкция да не пиеш съдържанието на акумулатора. 

Хората мислят, че има билки срещу рак, не вярват във вирусите, Земята им е плоска, гласуват за измамници, „защото са мноо яки и им разбирам кат говорат“, а понякога пият и… белина срещу вируси. 

Основният въпрос, който вълнува всички ни, е: „Защо светът е в това положение“ и си мислим, че намерим ли отговора, ще се оправят нещата. Истината е, че отговорът е лесен, но нещата няма да се оправят, като дадем отговора. Ето го отговора, той съдържа информация и за това ЗАЩО няма да се оправят нещата. 

***

Защо светът е в това положение?

Защото хората – колективно – не се развиват. Развиват се отделни единици, които дърпат цялото човечество напред и дърпат цивилизацията, но човечеството, като цяло, не се развива. Не се е развивало, няма и възгледи скоро да започне. 

Как така можеш да казваш едновременно неща, като: „Тръмп се бори за демокрацията, при Байтошово време беше по-добре, короната е измислен вирус за подчинение на хората“; и същевременно: „НИЕ хората сме отишли на Луната, НИЕ хората сме измислили антибиотиците, НИЕ хората сме върхът на еволюцията“. 

Верно ли! 

Върхо на еволюцията, вчера не си ли мислеше: „Абе дали верно белината няма да ми помогне срещу тоя вирус, дето всъщност не съществува?“ 

Като (НИЕ) сме стъпили на Луната и (НИЕ) сме измислили смартфона, можеш ли да ми обясниш ПОНЕ принципа на работа на двигателя с вътрешно горене? Или да ми кажеш какво има в хапчето против киселини?

Реално МАСАТА от хора не умее нищо полезно, не измисля и не създава нищо полезно,

а само консумира измисленото от малцината умни, които ни бутат напред и нагоре. Те знаят отговорите и са създали удобството ни да си мислим, че сме голямата работа, докато не сме. 

Светът е в много крехък баланс, защото писаните правила не са приложими, а само неписаните не функционират добре, заради измамниците. Защото тъпите трябва да се контролират от умните, но умните понякога се възползват. 

Обяснявам: 

Демокрацията е „писано правило“, гъвкавостта при прилагането ѝ – неписано правило. 

Трябва да има власт на народа (тълпата), само че някой трябва да избира доброто/полезното срещу лошото/опасното. 

Играеш ли само по неписани правила, получаваш тарикати, които не следват правилата – Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския. Играеш ли само по писаните правила, получаваш следния не много по-добър сценарий: чакаш Бай Генчо Гръчавия, известен в селото овчар, известен най-вече с това, че не пробира ни жени, ни овце, да си каже мнението (и ти да го зачетеш) по отношение на АЕЦ Белене, политиката ни спрямо Македония и търговските споразумения с Китай. 

И затова двете неща са от много отдавна в крехък баланс. И сега балансът се счупи. Защото прекалено много доналдтръмповци и тарикати от всякакъв калибър се научиха, че могат да манипулират тълпата, като накарат байгенчовците да си повярват, че разбират от всичко и че на света му пука за мнението им. И, ако на света не му пука за мнението им, тарикатите ги убеждават, че това е голяма несправедливост и АКО им дадат доверието и подкрепата си (!!!), те ще направят така, че светът да чува байгенчовците. 

Накрая доналдтръмповци консумират властта, която байгенчовците са им сервирали на поднос. За сметка на всички ни. 

Да дадеш на управляващите пълна свобода от тълпата е диктатура; да дадеш пълна власт на тълпата е колосална тъпотия. 

Единственият сценарий за добро съществуване е да дадеш на тълпата достатъчно добра илюзия за участие във властта и вземането на решения и да не прекаляваш във възползването от властта.

Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския например прекали с възползването и преяде с власт. Българският Парламент прекали и преяде с власт. Разрушиха баланса. 

Същото е и със създаването на единица бройка дебили в дадена конкретна територия. 

Тия с мъртвите мозъци… когато станат критична маса, нещата излизат от контрол, колкото и на пишман-диктаторите да им се струва, че много тъпите се управляват по-лесно. По-лесно, да. Но когато не са НАД определения брой. След това става страшно. Чудовището убива Франкенщайн. 

Виждате ли връзка и повторяемост в модела на мислене и мозъчния алгоритъм на американците фенове на Тръмп, които изведнъж се обърнаха срещу FOX News и ги нападат, защото са съобщили истината, че Тръмп губи; и българите, които викат срещу медиите, които им съобщават истината, че COVID се разпространява неконтролируемо и опасно… и казват, че им развалят спокойствието и ги „стресират“…? 

Не виждате? Няма лошо. Поне е петък, все някоя дискотека ще е отворена, то нали вирус няма, а и НИЕ нали сме стъпили на Луната, та с тва ли няма да се справиме…

***

Все още не мога да се начудя на хората, които гласуват за политици, „защото са като нас“. „Като нас“ не е добър критерий. Векове хората са гласували за „нещо по-добро от нас, защото ние сме тъпи и не различаваме Япония от молив, че да зависи политиката от нас“. А и… специално за Тръмпоидите… „като нас?“… верно ли! Как се насилваш да повяваш, че трето поколение сребърна лъжичка в устата, Пето авеню, милионер е „като нас“? 

Когато изнасилят някоя жена или я пребият, се започва вечното: сама си е виновна; видя ли ѝ дрехите; търси си го; кой знае какво е направила, че да го предизвика.

После съдът в Китай отхвърли дело за изнасилване с абсурдно античовешко твърдение, че жертвата е прекалено грозна, за да бъде изнасилена, а мачовците се спукаха от смях… И после чакаш същата тълпа да се изкаже по повод законите за защита от насилие, абортите, сексуалното образование? Чакахме ги, чухме ги. Никой  не е изненадан. Но, понеже са тълпа, мнозинство, властта избира да ги слуша, защото… виж частта с доналдтръмповците и байгенчовците. 

Демокрация…?

Та, ето затова сме в ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ и, надявам се поне към средата на този текст да схвана и защо, макар да знаем причината, няма да намерим решението. 

Защото решението в момента е навън, припка волно – като сърна през полянка – без маска; разказва вицове за „измамата ковид“; моли се за Тръмп да победи, „шото е мноо готин“; и се оплаква, че жена му не иска да спи с него, въпреки че се къпе всяка неделя. 

Секта? Нацизъм? Или и двете?

Последвайте канала на

Александър Томов
7079 0

Водещи новини