Арктическият лед се сви до второто най-ниско ниво, откакто се събират данни

Ледът в Северния ледовит океан се сви до второто най-ниско ниво през лятото, откакто се събират данни, заради глобалното затопляне и природни сили, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

Покритата с лед океанска площ над Северния полюс, Аляска, Канада, Гренландия и Русия достигна най-ниската си стойност за лятото - 3,7 милиона кв. км миналата седмица, след което започна да се увеличава.

Арктическият морски лед достига минимума си през септември, а максимума - през март, след зимата. Тазгодишното топене отстъпва по мащаби само на 2012 г., когато ледът се свива до 3,4 милиона кв. км по данни на американския Национален център за наблюдение на снеговете и ледовете, който събира спътникови данни от 1979 г. През 80-те години на миналия век ледената покривка е с около 2,7 милиона кв. км по-голяма от сегашните летни нива.

Засиленото топене се дължи на топлинната вълна в Сибир през пролетта и естествено климатично явление в Арктика, както и на затоплянето от изгарянето на изкопаеми горива, каза директорът на центъра Марк Серезе. Температурите през по-голямата част от годината са били с 8 до 10 градуса Целзий над нормалните в Сибир.

Ако затоплянето продължи - арктическият морски лед през лятото напълно ще изчезне

Затоплянето на Арктика и топенето на плаващия лед се отразяват и на климата на юг, като променят теченията и вълните. На това се дължат и повечето зимни бури в източните части на САЩ.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет