България зае 44-то място според Индекса за развитие на електронното правителство в доклад на ООН

  • 21 септември 2020 15:30

  • 316
  • 0
България зае 44-то място според Индекса за развитие на електронното правителство в доклад на ООН
© pixabay

България заема 44-то място сред 193 държави според Индекса за развитие на електронното правителство (EGDI) в доклад на Организацията на обединените нации (ООН), съобщава Държавната агенция за електронно управление /ДАЕУ/.

За първи път страната ни влиза в категорията много висока степен на развитие на електронното управление, заедно със страните от европейската регионална група Чехия, Словакия, Латвия, Хърватия, Унгария и Румъния.

България впечатлява на Световния форум на информационното общество в Женева

Според данните в доклада на ООН България, заедно с останалите в тази категория държави, демонстрира последователност и напредък в разработването на стратегически документи в областта на електронното управление и в координацията и предоставянето на електронни услуги, пише в съобщението.

Страната ни бележи осезателен напредък и при Индекса за е-участие като се покачва в класацията с цели 12 позиции и от 35 - то място достига 23 - то място сред 193 държави. Данните ясно показват, че правителството взема предвид коментарите и запитванията на гражданите, предоставени посредством интернет, повече от преди, отчитат в ДАЕУ.

Проучването и измерването на развитието на електронното правителство се провежда от Департамента по икономически и социални въпроси на ООН. Първото му издание е от 2003 г. От 2008 г. излиза веднъж на две години.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
316 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини