Най-големият леден шелф в Гренландия изгуби 110 кв. км

Голям блок се е отчупил от най-големия останал леден шелф в Арктика - 79N - в североизточна Гренландия, предаде Би Би Си.

Откъснатата секция е с площ от 110 квадратни километра. Сателитни снимки показват, че тя се е разбила на множество малки парчета.

Загубата е поредното доказателство, според учените, за бързите промени в климата, които се случват в Гренландия.

Ледената покривка на Гренландия се топи необратимо

„Атмосферата в този регион се е затоплила с около 3 градуса по Целзий от 1980 година насам. А през 2019 и 2020 година регистрирахме рекордни летни температури“, заяви д-р Джени Търтън, полярен изследовател от германски университет.

79N е с дължина грубо 80 км и ширина 20 км и е плаващият преден край на ледения поток на Североизточна Гренландия.

На сателитните снимки се виждат също така голям брой разтопени езера върху повърхността на ледения шелф. Наличието на толкова течна вода често е проблем за ледените платформи. Попадането на водата в цепнатини може да помогне за разцепването на леда.

Ледената покривка в Гренландия бележи рекорден минимум

Океанографи също са документирали по-топли морски температури, което означава, че леденият шелф почти със сигурност се топи и отдолу.

79N стана най-големият леден шелф в Арктика сравнително наскоро, след като ледникът Петерман в Северозападна Гренландия загуби голяма част от площта си през 2010 и 2012 година, допълва БНР.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет