Руска медия: Случаят с Навални предизвика криза между Русия и Запада

  • 10 септември 2020 09:07

  • 305
  • 0
Руска медия: Случаят с Навални предизвика криза между Русия и Запада
©

В случая с предполагаемото отравяне на руския опозиционер Алексей Навални "не се е минало без чуждестранна намеса". Комисията на руския парламент, разследваща намесата на чужди държави във вътрешните работи на Русия, "има основания" за такова становище, заявява в интервю за "Росийская газета" нейният председател Василий Пискарьов.

Темата според него е използвана, "за да се предизвика напрежение" в Русия и "да се провокира негативна реакция в международната общност". "Изцяло споделям оценката на председателя на Държавната дума Вячеслав Володин: всичко, което става, носи признаци на планирана акция срещу Русия, чиято цел е да оправдае нови санкции срещу страната ни", казва руският парламентарист.

"Заболяването на Навални вдигна на крак не само Русия, но май че и половината свят. Обществеността се разцепи: дали става дума за отравяне, или не?" - посочва "Комсомолская правда".

Навални - един от критиците на Кремъл, бе преместен на 22 септември в състояние на кома от руска болница в берлинската клиника "Шарите" два дни след като се почувства зле по време на полет в Русия. Негови лични лекари, цитирани в "Комсомолская правда", са убедени, че причината е отрова.

"Защо да го тровят? Ако някоя служба бе решила да го премахне, той просто щеше да получи сърдечен пристъп, както става често с мъжете на средна възраст. Такива хора не ги премахват с толкова шум. Особено когато всички напират срещу Русия", коментира пред вестника писателката Александра Нерозина, представена като близка приятелка на руския олигарх Борис Березовски, причините за смъртта на когото през 2013 г. недалеч от Лондон не бяха точно установени.

Случаят "прераства в нова системна криза в отношенията на Русия със Запада", констатира "Комерсант".

След като "седморката" световни сили пое пас от Германия и се включи в натиска върху Москва, като обвини Русия, че е отровила Навални, нарушавайки Конвенцията за забрана на химическите оръжия, отношенията между Москва и Берлин се развиват по най-лошия възможен сценарий. Берлин настоява Москва да разследва станалото, а Русия в отговор обвинява Германия, че отказва диалог и засилва антируската кампания. Заплахата да се сринат руско-германските отношения може да лиши Москва от надежда за подновяване на диалога с ЕС и отново да я конфронтира със САЩ, посочва вестникът.

Руската дипломация заяви пред германския посланик в Москва, че ако Берлин откаже да съобщи на Русия исканите данни за изследванията на Навални, това ще се възприеме като груба враждебна провокация, криеща риск от последици за двустранните отношения и сериозно влошаване на международната обстановка, напомня "Лента".

Резултатите от тестове, доказващи според Германия, че Навални е бил отровен с нервнопаралитично вещество, са предадени на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), заяви в отговор Берлин. Германското правителство не вижда причина да предава доказателствата директно на Русия, членуваща в ОЗХО, цитира печатът зам.-говорителката на кабинета Мартина Фиц.

Кризата в руско-германските отношения носи изгоди единствено на САЩ – президентът Доналд Тръмп обеща да положи всички усилия, за да провали строежа на газопровода "Северен поток-2", и влизането му в експлоатация може пак да се отложи, отбелязва пред "Московский комсомолец" руският политолог Никита Данюк.

Исканията на Европа към Москва са много прости и необременителни - не да поеме вината, а само да признае, че Навални е бил отровен, и да започне разследване. Русия обаче не иска да създава крайно опасен за нея прецедент, "признавайки де факто едно политически мотивирано обвинение", разсъждава "Взгляд".

Ако Русия приеме позицията на Берлин, без да получи доказателства - под заплаха от санкции, въодушевените ѝ западни партньори пак ще я заплашат със същите санкции и ще ѝ поставят други ултиматуми: да не се меси в работите на Беларус, да се изтегли от Сирия и т. н. А има и риск от други провокации в навечерието на предстоящия труден политически транзит в Русия през 2024 г., когато приключва сегашният президентски мандат на Владимир Путин. Щом един шантажист поставя ултиматум, можеш да се спасиш само с отказ да изпълняваш каквито и да било искания, дори най-незначителни, обяснява онлайн изданието. Освен това за Русия няма смисъл да прави отстъпки на Берлин, тъй като всъщност Германия не се кани да затваря "Северен поток-2".

Германия е предала резултати от тестове на Навални на ОЗХО

Канцлерът Ангела Меркел постави въпроса за обсъждане от цяла Европа - така угажда на искащите наказание за Русия, потвърждава политическото си лидерство и същевременно хитроумно блокира всяка възможност за твърди санкции. Защото няма шансове за консенсус по въпроса в ЕС, смята "Взгляд

Последвайте канала на

305 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини