Проучване: ПСИХОПАТИТЕ са по-склонни да НЕ носят маска!

  • 29 юли 2020 17:35

  • 3651
  • 0
Проучване: ПСИХОПАТИТЕ са по-склонни да НЕ носят маска!
© Pixabay

По време на пандемия могат да се случат много неща, някои от които са продуктивни и показателни. Докато едни учени си правят шумни реклами от глупости, други учени използват времето и ситуацията, за да продължат да изследват развитието на човешкия род.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Е, резултатите може и да не ни харесват, но поне имаме данни, с които да работим. А и… някои резултати не са изненадващи, по-скоро са от онези, за които си ги знаем, просто ни трябваше някой да ни го потвърди официално… 

Психопатите и нарцисите са по-склонни да откажат да носят маска и да се съобразяват със социалните изисквания за облекчаване на кризата с пандемията. 

Да повторя: психопатите и нарцисите отказват да носят маска и да се съобразяват с това какво е добро за обществото!

Те смятат личния си интерес за накърнен, което води до абсолютно противопоставяне на правилата. В техните случаи никакви доказателства на учените не са в състояние да ги убедят, след като са почувствали дискомфорт. Тоест чувството за неудобство ги кара да се озлобят срещу правилата, като ги кара да ги отричат като „лъжи“. Само и само да им е по-комфортно. И съответно – се вкопчват в лъжите на такива като тях, когато ги видят в медиите, за да могат да оправдаят безотговорното си поведение. Освен това тези хора си създават илюзорно усещане, че с отказа си да носят маска едва ли не се опълчват на властта. И това се отнася за хора с различно образование, социален статут и дори различни медицински познания – опре ли до проявата на „тъмната“ част от съзнанието им, се изравняват в безсмисления си „бунт“ и параноя. 

Учените са записали сред заключенията си: „участниците, които проявяват Тъмна Триада, изглежда са по-концентрирани върху негативните аспекти на превенцията и не обръщат внимание на ползите от нея“.

След малко ще стане ясно какво е Тъмна Триада. 

От март месец в Полша се провеждат две успоредни изследвания, чиито резултати бяха публикувани в академичното издание 'Personality and Individual Differences'. Заглавията им са: 

Adaptive and maladaptive behavior during the COVID-19 pandemic: The roles of Dark Triad traits, collective narcissism, and health beliefs;

както и 

Who complies with the restrictions to reduce the spread of COVID-19?: Personality and perceptions of the COVID-19 situation.

Заключенията от втория експеримент са описани от Марчин Зайенковски от Университета във Варшава, с помощта на още трима изследователи, а първото изследване е описано от Бартломей Новака и Павел Бржоска от Университета по социални и хуманитарни науки на Полша. 

Участниците са били на възраст между 18 и 78 години (при първото) и 18 и 80 години (при второто изследване). 

Проявилите Тъмна Триада са били ясно отличени като противници на социалните изисквания и медицински мерки. 

 

А сега да обясним какво е Тъмна Триада. 

Това е: психопатия, нарцисизъм и макиавелизъм ведно. 

Макиавелизмът е елементът в поведението, който се отнася към манипулирането на околните за своя изгода. Признаците му са: насоченост и грижа само към собствените си амбиции и интереси; даване на приоритет на парите и властта в отношенията; старание да бъде очарователен и да изглежда уверен; експлоатация и манипулиране на другите с користна цел; лъжа и измама при необходимост; често използване на ласкателства; липса на принципи и ценности; цинизъм относно моралните устои; ниски нива на емпатия; рядко разкрива истинските си намерения. Има и още в списъка, но можете и сами да видите, че току що описах почти едно към едно Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, например… или още куп други политически акробати. 

Да обобщим: Макиавелизмът в психологията се отнася до личностната характеристика при човек, който е толкова фокусиран върху собствените си интереси, че манипулира, мами и експлоатира другите, за да постигне целите си. Свързва се с манипулацията и политическата измама. 

Нарцисизмът и психопатия са другите два елемента на Тъмната Триада. Та, ето тези хора са проявили склонност към отказване да се подчинят на мерките срещу кризата, че и са ги наричали „измислица“. 

СЪЩЕВРЕМЕННО

Анализ на учени, представен от проф. Стюарт Пим от Duke University в САЩ ни показва, че за период от 10 години могат да бъдат отстранени основните опасности, които са ни потопили в корона-кризата. Вирусът, който затвори света, се появи у хората, защото хората се завряха прекалено надълбоко в дивата природа, ловяха и търгуваха с диви животни, правеха пасища и мини от горите и скъсяваха дистанцията между себе си и дивото, в което освен животни живеят и непознати вируси. Резултатът го видяхме.  

Сега си представете, че за период от 10 години бъдат инвестирани $260 милиарда. Според проучването, това е необходимата сума, която да елиминира опасностите. Сред ползите има и още много други, като намаляване на замърсяването и т.н., но да се фокусираме САМО върху COVID-19 сега. 

$260 милиарда изглеждат като колосално огромна сума, нали? Никой не би ги дал, нали? 

$260 милиарда са около 2% от изчислените $11,5 трилиона, които човечеството изгуби в глобалната корона-криза. Да, правилно прочете: ТРИЛИОНА. Как ти се струва? $260-те милиарда изведнъж вече не са така страшни, а? Само да можеше някой да се сети ПРЕДИ да е късно. 

По-лошото обаче е, че описаните по-горе Тъмни Триади са в позицията да вземат решенията вместо хората. Тръмп, Болсонаро, Джонсън и т.н. Което, мисля, ви подсказва, че и за в бъдеще превенцията няма да бъде направена, защото психопатите мислят само за себе си и собственото си удобство, докато в същото време смятат, че опасностите са фалшиви. 


 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Александър Томов
3651 0

Свързани новини

Свързани видеа

Водещи новини