Почти три милиарда животни са били засегнати от пожарите в Австралия

  • 28 юли 2020 12:25

  • 239
  • 0
Почти три милиарда животни са били засегнати от пожарите в Австралия
© Getty Images/Guliver

Почти три милиарда животни са загинали или са напуснали естествените си местообитания по време на опустошителните горски пожари в Австралия през 2019г и 2020 г., сочи доклад на австралийски учени, цитиран от АФП и от британския в."Гардиън".

Изследването за пръв път разкрива мащабите на пораженията върху дивата природа от бедствието.

Пожарите в Австралия може да увеличат броя на застрашените животни

143 милиона бозайници, 180 милиона птици, 51 милиона жаби и 2,5 милиарда влечуги са били засегнати от огъня, бушувал на континента. Не всички животни са станали пряка жертва на пламъците и високите температури, но според учените шансовете за оцеляване на преживелите "вероятно не е бил висок" заради последвалия глад, дехидратация и набезите на хищници. 

Глобалното затопляне застрашава рифовите риби

Междинният доклад, основан на работата на 10 учени от пет институции и разработен по поръчка на Световния фонд за дивата природа, установява, че пораженията от пожарите далеч надвишават предварителната оценка за близо един милиард загинали животни.

Учени от университета на Сидни, от университета на Нов Южен Уелс, от университета на Нюкасъл, от университета Чарлз Стърт и от "Бърдлайф Острейлия" са работили по оценка на щетите върху дивата природа.

Коала се роди в австралийски зоопарк за пръв път след пожарите

"Трудно е да посочим друго събитие по света в историята, което да е убило или разселило толкова много животни. Това е една от най-ужасяващите катастрофи за дивата природа в съвременната история", каза Дърмът О'Гормън, изпълнителен директор на австралийския клон на Световния фонд за дивата природа.

Последвайте канала на

Novini.bg
239 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини