Руска медия: Пандемията промени структурата на разходите на хората по света

  • 07 юли 2020 09:39

  • 417
  • 0
Руска медия: Пандемията промени структурата на разходите на хората по света
© Getty (архив)

Коронавирусната пандемия развълнува жителите на Русия повече от неотдавнашния вот за промени в основния закон, пише "Комерсант", коментирайки данни от социологически анализ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Новият вирус и всичко, свързано с него, остават главната фобия на хората: възможността да изгубят работата и доходите си, промените в начина на живот - изолацията и маските, глобите за нарушения на карантинните мерки и т. н. Други теми като конституционния вот, връщането в 90-те заради кризата и нарастването на международното напрежение са на последните места в "Националния индекс на тревогите", разработван от агенция КРОС, за второто тримесечие на 2020 г., посочва вестникът.

Пандемията е изострила неравноправието и в отделните страни, и в отношенията между държавите, цитира "Лента" констатация на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, представена в публикувано вчера интервю за шведския в. "Афтонбладет". Гутериш предлага два сценария за развитие на събитията.

Оптимистичният според него ще е възможен, ако страните се справят с текущата ситуация, успешно планират възстановяването си и подпомогнат в достатъчна степен развиващите се държави. За целта до девет месеца трябва да се появи ефикасна и достъпна ваксина срещу коронавируса.

Антониу Гутериш

"При песимистичния сценарий обаче страните няма да се обединят в борбата с пандемията, ще се появяват нови вирусни огнища, работата по ваксината ще се проточи или ще я получат само богатите държави. Тогава ще се разраснат сегрегацията, популизмът и ксенофобията и светът ще потъне в глобална депресия за 5 до 7 години", предупреждава генералният секретар на ООН.

"В средата на 2020 г. светът е изгубил заради коронавируса 400 милиона работни места - десетки пъти повече, отколкото през кризата от 2008 г.", отбелязва пред "Известия" Гай Райдър, генералният директор на Международната организация на труда (МОТ). Борбата срещу COVID-19 и оптимизирането на трудовия пазар ще са основни теми на срещата на върха на МОТ, която започва днес", допълва той.

"Близо половината жители на Москва имат имунитет срещу новия вирус, затова в руската столица няма да има втора вълна", прогнозира експертът по генетика Павел Волчков, говорил пред "Труд". "Сходни прогнози дават московският кмет Сергей Собянин и бившият главен санитарен лекар на Русия Генадий Онишченко", посочва изданието.

Нова вълна на инфекцията очаква обаче през ноември - декември професор Леонид Ейделман, оглавявал в миналото Световния синдикат на лекарите (WMA). "Наесен ще плъзнат други респираторни вирусни инфекции и болните, които кашлят и кихат, трудно ще може да бъдат различавани от тези с COVID-19. Това е големият проблем", обяснява медикът.

"Втора коронавирусна вълна в Москва ще може да се избегне, ако властите разхлабват ограниченията стъпка по стъпка и постоянно следят ситуацията", заявява пред "Взгляд" Денис Проценко, главен лекар на столична болница, специализирана в лечение на COVID-19.

"Коронавирусът видимо промени структурата на разходите на хората в цял свят. Компанията Ипсос осъществи анкета в 26 страни и средно над половината участници (60 на сто) заявяват, че харчат много повече за храна, други стоки и услуги", пише вестник "Известия".

"В Русия тенденцията е изразена по-слабо: от нараснали разходи се оплакват само 43 на сто от хората при 60 процента във Франция, Великобритания, САЩ и 80 процента в Белгия, Аржентина и Турция. Руското население харчи най-много за храна, стоки за бита и за лична хигиена, също и за комунални услуги. Причина според експерти е продължителната самоизолация", добавя всекидневникът.

"Свободная преса" критикува призивите да не се раздухва истерия около новата зараза и цитира статия от германското издание "Шпигел", според която 10 на сто от преболедувалите страдат от силно изтощение, мускулни болки и неврологични поражения, чувстват се дълбоко нещастни. А "Сидни морнинг хералд" пише за други "мистериозни усложнения" - рязко зачестили тежки инфаркти и инсулти сред заразените, негативни последици за кръвта и сърдечния мускул.

Отново карантина в Мелбърн

Основен проблем може да стане не самата болест COVID-19, а нейният опасен кумулативен ефект. В близко бъдеще може рязко да нарасне броят на инвалидите в Русия, предрича "Свободная преса".

"Пандемията определи вектора на изследванията в лаборатории, научни институти, университети и иновационни компании за месеци и години напред", пише "Независимая газета". Медията представя ред разработвани идеи - както футуристични, така и актуални за момента.

Разглеждат се например опити за създаване на сензори, които да разпознават различни инфекции - да откриват вируси в дадено помещение или да определят заразените. В Харвард и Масачузетския технологичен институт пък се работи по проект за предпазна маска, която започва да свети при наличие на коронавирус във въздуха.

Засилва се тенденцията към създаване на безопасна въздушна среда в офисите, болниците, жилищата. Обществото може би ще се насочи към обезопасяване и на въздушната среда в транспорта, магазините и концертните зали. Ако пандемиите станат системен проблем, според някои хипотези ще се появят градове под купол - регулируеми климатични системи със затворен цикъл. Най-интересен сред тези проекти е "Биосфера 2" - комплекс, изграден през 1991 г. в Аризонската пустиня, в който работят сега учени от Колумбийския университет, добавя "Независимая газета".

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

 

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
417 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини